Smażony filet z dorsza w zalewie octowej




Nie ma ryby w occie która by mi nie smakowała..tak to są właśnie moje smaki, nie każdy lubi takie przysmaki, ja uwielbiam ryby, grzyby oraz warzywa w zalewie słodko-kwaśnej..pycha...
Dzisiaj przygotowałam filet z dorsza, dość często używam jej np do ryby po grecku lub smażoną do obiadu i jej smak mi idealnie odpowiada.
Smażę ją tradycyjnie obtoczoną w jajku, mące oraz bułce tartej. Zalewa octowa ma delikatny smak kwasowości czyli idealny jak dla mnie... nie wykręca buzi i nie jest tak że za słabo czuć ocet.
To danie w wielu domach przygotowywane jest typowo na Wigilię, ale myślę że  dla miłośników ryb w zalewie słodko-kwaśnej nie tylko :) 
Ryby można przechowywać w słoikach które są szczelnie zamknięte nawet do 3 miesięcy.









Porcja na 3 słoiki
Czas przygotowania: 20 min

Składniki:
  • 5  świeżych płatów fileta z dorsza
  • ocet spirytusowy 10% 300ml
  • 5 szklanek wody
  • 9 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka przyprawy "warzywko"


  • Dodatkowo:
  • bułka tarta 100g
  • mąka 100g
  • 3 jajka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  • Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy solą
  • Dzielimy na małe porcje tak by bez problemu zmieściły się w słoikach (ok 4-5 cm)
  • Bułkę tartą mieszamy z mąką, jajko rozbełtać, olej rozgrzać
  • Każdy kawałek ryby panierujemy w jajku, mące i bułce tartej, smażymy na złoto-brązowy kolor, aż się ładnie przyrumieni z każdej strony
  • W między czasie robimy zalewę octową do ryby: Do garnka wlewamy wodę, ocet, oliwę, wszystkie przyprawy oraz cebulę pokrojoną w krążki, gotujemy ok 5 min aż cebula lekko zmięknie
  • Na dnie każdego słoika układamy trochę cebuli, warstwę ryby, cebulę i znowu rybę wlewamy gorącą zalewę, aż wszystko ładnie pokryje. Zakręcamy szczelnie i odwracamy słoiki do góry dnem aż się pokrywka zassa :)taki słoiczek z rybką może stać w ciemnym, zimny miejscu do 3 miesięcy
  • Rybka powinna odstać ok 2-3 dni w zalewie




Smacznego!


Domowe croissanty



Dziś pierwszy raz (i nie ostatni) robiłam moje croissanty, smak mnie zadowolił, wygląd nie do końca..Będę musiała jeszcze trochę poćwiczyć zwijanie tych rogalików.
Croissanty to doskonała przekąska na dobry początek dnia..wspaniale pasują na lekkie śniadanie w stylu francuskim...Chrupiące rogaliki z ciasta francuskiego do tego coś do smarowania oraz kawa.
Można jeść je na wiele sposób,z dżemem,serkiem,nutellą,ja zjadłam jednego z pomidorkiem, jak i również na sucho





Porcja na 8-10 rogali
Czas ok 4h 30 min

Składniki:
  • 125g masła o temp pokojowej
  • 15g masła
  • 5g świeżych drożdży
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 lyżki cukru
  • 200g mąki pszennej (typ 450)
  • 80 ml wody ciepłej ale nie gorącej
  • 2 łyżeczki mleka w proszku
Dodatkowo:
  • 1 rozbełtane jajko( do posmarowania rogali)






















Przygotowanie:
  • Drożdże kruszymy do miski wlewamy ciepłą wodę i dokładnie wszystko mieszamy.
  • Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier,mleko w proszku,sól oraz roztopione masło (15g) oraz zaczyn z drożdżami
  • Ciasto wyrabiamy ok 20 min aż będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk
  • Wkładamy do miski i przykrywamy ręcznikiem kuchennym,odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5h
  • Uderzamy ciasto tak by ulotnił się z niego dwutlenek węgla,miskę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 50 min
  • Ciasto wyciagamy z lodówki powtarzamy czynność i uderzamy ciasto i wstawiamy do zamrażalnika na 20 min

 

 

 
 



    • Masło (125g) wkładamy do miski i ucieramy na gładką masę
    • Ciasto rozwałkujemy na prostokąt i smarujemy go 1/2 masła,zawijamy i rozwałkujemy
    • Ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na 30 min a później do lodówki na godzinę
    • Ciasto wyciągamy i znów smarujemy masłem i wałkujemy,wkładamy do zamrażalnika na 30 min i do lodówki na godzinę
    • Ciasto rozwałkujemy cienko ok 5mm, wykraiwamy trójkąty i zwijamy od podstawy do wierzchołka
    • Rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,mają wyrastać przez godzinę.
    • Smarujemy je jeszcze raz jajkiem i wkładamy je do nagrzego piekarnika do 190 stopni na 15 min

     





    Cebularze - najlepsze jakie jadłam :)



    Pierwszy raz widziałam jak robią cebularze w Ugotowani,już wtedy wydały mi się ciekawym pomysłem na coś nowego.Cebularze to regionalnym przysmak z lubelszczyzny
    Ciasto drożdżowe z cebulką i makiem...Nie sądziłam że tak pazernie się za to wezmę i poparzę sobie podniebienie...








    Porcja ok 9szt
    Czas przygotowania: ok 3 h

    Składniki:

    Ciasto:
    • 400g mąki pszennej
    • 2  łyżeczki cukru
    • 200ml mleka
    • 30 g świeżych drożdży
    • 1 jajko
    • 2 łyżki oleju rzepakowego 
    • 1/3 łyżeczki soli
    Farsz:
    • 5 dużych cebul
    • 4 łyżki startego żółtego sera
    • 3 łyżki oleju rzepakowego
    • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany  
    • sól
    • przyprawa ognista
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • szczypta cukru
       
     





     


      Dodatkowo:

      • 2 łyżki mleka
      • 3 łyżeczki suchego maku
       


        Przygotowanie:

        • Mąkę przesiewamy do miski
        • Do ciepłego mleka (100ml) dodajemy drożdże z cukrem i łyżką mąki,odstawiamy na 20 min aż wyrośnie
        • Wlewamy do miski z mąką,dodajemy olej,resztę mleka oraz rozbełtane jajo,na koniec sól
        • Dobrze wyrabiamy przez ok 20 min
        • Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5h i przykrywamy ściereczką
        • Cebule obieramy i kroimy ćwierć plasterki
        • Rozgrzewamy olej na patelni,delikatnie szklimy cebulę z dodatkiem cukru i szczyptą soli,dolewamy wody i podduszamy cebulę,doprawiamy gałką muszkatałową oraz przyprawą
        • Dodajemy kwaśną śmietanę
        • Farsz należy wystudzić
        • Ciasto dzielimy na 9 kulek które,umieszamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia
        • Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min
        • Po tym czasie,spłaszczamy ciasto i robimy wgłebienie dnem od szklanki
        • W każde wgłębienie wkładamy porcję duszonej cebuli a na wierzch odrobinę startego sera
        • Brzegi bułek smarujemy mlekiem i obsypujemy makiem
        • Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 25 min
        • Najlepiej smakują na ciepło




             
             

            Omlet z boczniakami i kiełbasą drobiową

              
            Pierwszy raz jadłam boczniaki,myślałam ze smakiem będą zbliżone do pieczarek
            mają zupełnie inny charakterystyczny smak.Wykorzystałam je dziś do zrobienia omleta,ale już myśle
            o aromatycznej zupie z boczniaków albo smażone boczniaki w panierce :) Możliwości na wykorzystanie
            tych grzybów w daniach jest naprawdę sporo..
            Boczniaki można samemu hodować nie wymagają zbyt wiele,większość marketów oferuję w sprzedaży grzybnie.
             
             




            Porcja dla 1 osoby
            Czas przygotowania 5 min

            Składniki:

            • 3 jajka
            • 2 średnie boczniaki
            • ok 5 cm kiełbasy drobiowej z filetu
            • pół małej cebulki
            • sól
            • świeżo zmielony pieprz
            • szczypiorek
            • masło i olej
             


            Przygotowanie:


            • Jajka roztrzepujemy dodajemy odrobinę soli i pieprzu
            • Cebulkę kroimy drobiutko,kiełbasę w małą kosteczkę
            • Podsmażamy na 1 łyżce oleju i 2 łyżkach masła kiełbasę i po chwili dodajemy cebulę
            • Boczniaki kroimy w paseczki i dodajemy do kiełbasy i cebuli wszystko podsmażamy ok 2-3 min
            • Wylewamy masę jajeczną i chwilę smażymy aż się masa zetnie,posypujemy posiekanym szczypiorkiem
            • Odwracamy omlet i smażymy chwilę z drugiej strony
             





            Smacznego!
             

            Sos holenderski



            Sos holenderski pasuje idealnie do ryb,szparagów, jajek.Jego główne składniki to żółtka,masło i cytryna...W smaku jest majonezowo-jajeczny
            Jest banalnie prosty  i robi się go dość szybko,a smak jest naprawdę świetny..Na bazie tego sosu można zrobić inne sosy takie jak sos bearneński, sos choron,sos maltański

             
             
             
             

             
             


            Czas przygotowania: ok 4 min
            Porcja dla 2 osób

            Składniki:
            • 100g masła
            • 2 żółtka
            • 2 łyżeczki soku z cytryny
            • 1/3 łyżeczki musztardy
            • sól,pieprz
            Przygotowanie:
            • Masło rozpuszamy
            • Żółtka ubijamy na pianę z sokiem z cytryny i musztardą
            • Dodajemy stopniowo ciepłe masło
            • Miksujemy na gładką konsystencję
            • Doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę miksujemy


            Wskazówki:
            • jajka powinny mieć temperaturę pokojową

            Jajka po benedyktyńsku



            To śniadanie chodziło za mną już od kilku dni..Jak na złość od dwóch dni nie ma prądu, w końcu się udało :) było warto! jak się na coś czeka to ma się jeszcze większą ochotę...
            Jajka po benedyktyńsku to tzw jajka w koszulkach, idealne na śniadanie lub kolacje, obowiązkowo podane z sosem holenderskim, do tego ciepła podpieczona bułeczka...
            Jajko w koszulce podajemy na bułeczce, rozcinamy środek aby płynne żółtko mogło się rozlać po całość, posypujemy szczypiorkiem...Nie ma co więcej opisywać, trzeba spróbować :)





            Porcja dla 1 osoby
            Czas przygotowania: ok 5 min

            Składniki:
            • 1 jajko
            • 1 łyżka octu
            • 1 bułka
            • szczypiorek do posypania
            • sól
            • masło
            dodatkowo:
             


            Przygotowanie:

            • Bułkę przekraiwamy na pół smarujemy masłem,wkładamy do piekarnika na 190 stopni i podpiekamy przez 4-5 min
            • Jajko wbijamy do szklanki lub na talerzyk,delikatnie tak aby nie rozerwać skorupką żółtka
            • Do wrzącej wody z dodatkiem łyżki octu wkładamy jajko,gotujemy ok 1,5 min
            • W między czasie przygotowujemy sos holenderski (przepis)
            • Podpieczone bułki wyciągamy z piekarnika
            • Z wody łyżką cedzakową wyciągamy jajko,które układamy na bułce,całość polewamy sosem holenderkim i posypujemy szczypiorkiem
             


              Wskazówki:
              • Na bułki w czasie pieczenia można położyć plaster sera
              • Jajka można delikatnie posolić jak już będą wyłożone na bułce
               



               


                Domowe chipsy ziemniaczane




                   Domowe chipsy są o wiele bardziej zdrowe niż te sklepowe, w tych mamy tylko olej a w tamtych zapas konserwantów na parę dobrych lat.
                Próbowałam robić chipsy w piekarniku, niestety nie wyszły, poza tym chips bez smaku tłuszczu to już nie chips. W piekarniku jak najbardziej można robić chipsy z jabłek, czy suszyć owoce, natomiast ziemniak musi być smażony w mocno rozgrzanym oleju.
                Ja wykorzystałam do tego frytkownice i jak na moje sprawdziła się.
                Ziemniaki pokroiłam na krajalnicy na cienkie plasterki ok 1mm smażyły się ok 30 sek z każdej ze stron przewracałam je widelcem.
                Także jeśli mamy w domu chipsożerców to można im od czasu do czasu zrobić. Z jednego ziemniaka wychodzi mała paczka chipsów. 


                                                                                           Chipsy solone



                Porcja dla 2 osób
                Czas ok 15 min

                Składniki:
                • 2 duże ziemniaki
                • olej
                • przyprawy (sól,papryka,cebula)




                Przygotowanie:

                • Ziemniaki obieramy,myjemy,kroimy na cienkie plasterki 1 mm
                • Wkładamy do miski z zimną wodą, płuczemy 4-5 razy aż wypłuczemy całą skrobie i woda będzie przezroczysta
                • Odcedzamy na sitku i wycieramy w papierowy ręcznik do sucha
                • Frytkownice rozgrzewamy do 190 stopni
                • Partiami wrzucamy po 10 plasterków, chwilę smażymy, wykładamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć tłuszcz
                • Posypać ulubionymi przyprawami







                  Wskazówki:
                  • Dobrze je zjeść od razu póki są chrupiące,ponieważ później robią się miękkie

                  Deser tiramisu - najlepszy!



                  Tirami sù oznacza po włosku "poderwij mnie".. Deser tiramisu jest zupełnie inny, jak dla mnie o niebo lepszy od kostki tiramisu.Do deseru używa się ciemnego biszkoptu nasączonego likierem cointreau oraz bardzo mocną kawą espresso.
                  Deser jest lekki i puszysty,delikatnie słodki a gorzkie kakao przełamuje smak tej słodyczy...
                  Takie malutkie desery znikają w mgnieniu oka na przyjęciu,biszkopt można przygotować  dzień wcześniej,także pozostaje nam ubicie śmietany i posypanie prawdziwym kakao.






                  Porcja na 5 osób
                  Czas przygotowania ok 15 min

                  Składniki:

                  • 250g serka mascarpone
                  • 250ml śmietany 30% lub 36% (najlepsza Łaciata)
                  • 40ml likeru cointreau (można zastąpić amaretto)
                  • 100g cukru pudru
                  • 3 jaja
                  • 150ml zaparzonej mocnej kawy
                  • gorzkie kakao Decomorreno do posypania deseru
                  • biszkopt








                    Przygotowanie:
                    • Jaja ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę
                    • Dodajemy serek mascarpone
                    • Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy,delikatnie aczkolwiek dokładnie mieszamy
                    • Liker mieszamy z kawą i delikatnie nasączamy nim nasz biszkopt
                    • Układamy w pucharkach: masa,biszkopt,masa i posypujemy kakao (przed podaniem)
                    • Wstawiamy do lodówki na 2h,deser podajemy schłodzony :)

                     


                      Ciemny biszkopt:

                      Składniki:
                      • 2 jajka
                      • 100g  cukru
                      • 2 łyżki kakao
                      • pół szklanki mąki
                      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                      • szczypta soli
                      Przygotowanie:
                      • Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę ok 10 min
                      • Dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz szczyptą soli
                      • Ciasto wylewamy do blaszki 25x25 wyłożonej papierem do pieczenia
                      • Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach
                      • Po wystudzeniu,wykraiwamy z biszkoptu koła pasujące do naszych pucharków
                      Smacznego!

                      Deser bezowy z bitą śmietaną przekładany malinami



                      Obłędnie pyszny,muszę się przyznać, że zjadłam aż cztery desery od razu.Pierwszy raz go próbowałam w restauracji Hubertus,która ma naprawdę pyszne desery,szef kuchni z pewnością wie jak zaspokoić słodkie pragnienie naszego podniebienia.
                      Deser jest przekładany pokruszonymi bezikami, lekko kwaskowatym musem malinowym a na wierzchu znajduje się bita śmietana udekorowana malinką lub truskawką.
                      Nie darowałabym sobie gdybym tego pysznego deseru nie odtworzyła w domu,robi się go w trybie ekspresowym więc jeśli chcemy przygotować go na przyjęcie dla 20 osób,śmiało można go wybrać jeśli zależy nam na szybkim czasie przygotowania.



                      ...Na jednym się nie kończy... 



                      Porcja dla 6 osób
                      Czas ok 5 min

                      Składniki:
                      • śmietanka łaciata do deserów 30% 500ml
                      • 1 opakowanie śmietan fix
                      • 3 łyżki cukru pudru do śmietany
                      • 1 lub 2 łyżeczki cukru pudru do malin
                      • mrożone lub świeże maliny 250g
                      • beza
                      • 2-3 truskawki
                       

                       

                       

                        Przygotowanie:

                        • Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy śmietan fix i cukier puder, miksujemy jeszcze ok 1 min aby wszystko się ładnie połączyło
                        • Maliny rozmrażamy i wrzucamy wraz z łyżeczką cukru pudru do blendera miksujemy na gładki mus dodajemy dwie truskawki
                        • Bezę kruszymy na malutkie kawałeczki
                        • Do pucharka deserowego wkładamy pokruszoną bezę,śmietanę,mus,bezę,mus i na górę śmietanę
                        • Dekorujemy 1/4 truskawki lub malinami
                         




                          Bezę przygotowujemy dzień wcześniej lub kupujemy gotową

                          Składniki na bezę:

                          • 4 białka
                          • szczypta soli
                          • 250g cukru pudru
                          • płaska łyżka mąki ziemniaczane

                            Lekko kwaskowaty mus malinowy i bita śmietana do tego słodkie chrupiące bezy,połączenie zrównoważone wręcz idealne..... 
                             
                             

                            Przygotowanie:
                            • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
                            • Stopniowo dodajemy cukier puder po jednej łyżce
                            • Pod koniec miksowania dodać mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcz 2 min
                            • Masę bezową wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,rozsmarować na ok 3cm wysokości
                            • Pieczemy bezę w nagrzanym piekarniku do 140 stopni przez 10 min po tym czasie zmniejszamy do 130 stopni i pieczemy jeszcze 30-35 min
                            Smacznego! :)




                            Dietetyczny omlet z awokado



                            Każdy uwielbia jeść, tylko przeważnie jest tak,że to co zakazane (niezdrowe,kaloryczne) smakuje nam najbardziej.
                            Od czasu do czasu można oczywiście sobie pozwolić na coś kaloryczego,niestety jeśli stanie się to naszym codziennym rytuałem,źle kończy się dla naszego organizmu.
                            Dzisiaj przedstawiam wam jeden z moich ulubionych przepisów na śniadanie omlet z awokado.
                            Awokado jest dość kaloryczne w 100g ma aż 221 kcal natomiast wspaniale zastępuje masło,ponieważ ma łatwo przyswajalne tłuszcze.
                            Wiele osób nie lubi awokado ze względu na mdły smak,ja uwielbiam je nawet na surowo,jak i w innych formach takich jak: koktajl,pasta guacamole,zapiekane serem w piekarniku,podane jako przystawka na zimno z innymi dodatkami oraz w sushi.



                            Porcja dla 1 osoby
                            Czas przygotowania ok 5 min
                            Ok 400 kcal

                            Składniki:
                            • 2 jajka
                            • pół awokado
                            • pół małej czerwonej cebulki
                            • oliwa z oliwek
                            • 3 małe pomidorki cherry
                            • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
                            • odrobina zielonej świeżej natki pietruszki
                            • płatki czosnku świeżo zmielone
                            • sól,pieprz świeżo zmielony



                              Przygotowanie:
                              • Awokado kroimi w kostkę,cebulkę posiekać drobniutko
                              • Rozgrzewamy patelnie teflonową wraz z oliwą i podsmażamy na małym ogniu  cebulkę
                              • Ubijamy jajka wraz z mąką,solą,pieprzem oraz czosnkiem
                              • Wylewamy masę jajeczną na patelnie i chwilę smażymy aż się zetnie
                              • Natępnie dodajemy awokado oraz natkę,składamy omlet na pół i chwile jeszcze pod przykyrciem smażymy aż omlet dojdzie w środku
                              • Wyłożyć na talerz i dodać pokrojone na pół pomidorki



                              Smaczego!