30 marca 2014

Smażony filet z dorsza w zalewie octowej




Nie ma ryby w occie która by mi nie smakowała..tak to są właśnie moje smaki,nie każdy lubi takie przysmaki,ja uwielbiam ryby,grzyby oraz warzywa w zalewie słodko-kwaśnej..pycha...
Dzisiaj przygotowałam filet z dorsza,dość często używam jej np do ryby po grecku lub smażoną do obiadu i jej smak mi idealnie odpowiada.
Smaże ją tradycyjnie obtoczoną w jajku,mące oraz bułce tartej.Zalewa octowa ma delikatny smak kwasowości czyli idealny jak dla mnie... nie wykręca buzi i nie jest tak że za słabo czuć ocet.
To danie w wielu domach przygotowywane jest typowo na Wigilię,ale myślę że  dla miłośników ryb w zalewie słodko-kwaśnej nie tylko :) Ryby można przechowywać w słoikach które są szczelnie zamknięte nawet do 3 mięsiecy.








Porcja na 3 słoiki
Czas przygotowania: 20 min

Składniki:
  • 5  świeżych płatów fileta z dorsza
  • ocet spirytusowy 10% 300ml
  • 5 szklanek wody
  • 9 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka przyprawy "warzywko"

 



Dodatkowo:
  • bułka tarta 100g
  • mąka 100g
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  • Filety myjemy,osuszamy papierowym ręcznikiem,oprószamy solą
  • Dzielimy na małe porcje tak by bez problemu zmieściły się w słoikach (ok 4-5 cm)
  • Bułkę tartą mieszamy z mąką,jajko rozbełtać,olej rozgrzać
  • Każdy kawałek ryby panierujemy w jajku,mące i bułce tartej,smażymy na złoto-brązowy kolor, aż się ładnie przyrumieni z każdej strony
  • W między czasie robimy zalewę octową do ryby: Do garnka wlewamy wodę,ocet,oliwę, wszystkie przyprawy oraz cebulę pokrojoną w krążki,gotujemy ok 5 min aż cebula lekko zmięknie
  • Na dnie każdego słoika układamy trochę cebuli,warstwę ryby,cebulę i znowu rybę wlewamy gorącą zalewę, aż wszystko ładnie pokryje.Zakręcamy szczelnie i odwaramy słoiki do góry dnem aż się pokrywka zassa :)taki słoiczek z rybką może stać w ciemnym, zimny miejscu do 3 miesiecy
  • Rybka powinna odstać ok 2-3 dni w zalewie

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ale zrobiłaś smaka! Uwielbiam dorsza:P PJakbyś miała chwilkę to zajrzeć ocenić moje prace. Przydałaby mi się krytyka i rada osób postronnych. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

    floweryelephant.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...