To śniadanie chodziło za mną już od kilku dni..Jak na złość od dwóch dni nie ma prądu, w końcu się udało :) było warto! jak się na coś czeka to ma się jeszcze większą ochotę...
Jajka po benedyktyńsku to tzw jajka w koszulkach, idealne na śniadanie lub kolacje, obowiązkowo podane z sosem holenderskim, do tego ciepła podpieczona bułeczka...
Jajko w koszulce podajemy na bułeczce, rozcinamy środek aby płynne żółtko mogło się rozlać po całość, posypujemy szczypiorkiem...Nie ma co więcej opisywać, trzeba spróbować :)
Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania: ok 5 min
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżka octu
- 1 bułka
- szczypiorek do posypania
- sól
- masło
- sos holenderski przepis na sos
Przygotowanie:
- Bułkę przekraiwamy na pół smarujemy masłem,wkładamy do piekarnika na 190 stopni i podpiekamy przez 4-5 min
- Jajko wbijamy do szklanki lub na talerzyk,delikatnie tak aby nie rozerwać skorupką żółtka
- Do wrzącej wody z dodatkiem łyżki octu wkładamy jajko,gotujemy ok 1,5 min
- W między czasie przygotowujemy sos holenderski (przepis)
- Podpieczone bułki wyciągamy z piekarnika
- Z wody łyżką cedzakową wyciągamy jajko,które układamy na bułce,całość polewamy sosem holenderkim i posypujemy szczypiorkiem
- Na bułki w czasie pieczenia można położyć plaster sera
- Jajka można delikatnie posolić jak już będą wyłożone na bułce
jak dla mnie BOMBA ;-))))
OdpowiedzUsuńWWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM
mmmm.. =]
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie: sisterrforever.blogspot.com
uwielbiam:)
OdpowiedzUsuń