Abecadło kulinarne

A.
Al dente - określenie sposobu gotowania – dosłownie „na ząb”, czyli półtwardo. Głównie mianem tym określa się sposób gotowania makaronów i klusek – które nie powinny być rozgotowane. Gotowaniu al dente sprzyja dodanie do osolonego wrzątku łyżki masła lub oliwy.
Auszpik - (od francuskiego słowa aspic – galaretka)
to bardzo stary sposób podawania mięsa, drobiu, ryb, a także owoców i warzyw zastudzonych w galarecie, a później wyłożonych na półmisek i podawanych na zimno.


B.
Blanszowanie (blanżerowanie) - to w terminologii kulinarnej termin oznaczający krótkie obgotowanie przed dalszą obróbką cieplną. Blanszuje się mięso, jarzyny, owoce, czasami po to, aby odjąć im niemiły zapach, pozbawić goryczy, złego smaku lub łatwo obrac ze skórki.

D.
Dressing-angielskie słowo, które ostatnio na dobre zagościło w polskim słowniku kulinarnym– oznacza udekorowanie potrawy na ogół gotowymi sosami na bazie majonezu lub sosem vinegret
Drylowanie-usuwanie pestek lub nasion z owoców.

P.
Polenta-potrawa z maki, drobnej kaszki kukurydzianej lub mąki otrzymywanej z jadalnych kasztanów. Dodatek do zup, sosów,spaghetti.

SZ.
Szumowanie-to usuwanie łyżką cedzakową zbierających się na powierzchni potraw pod czas gotowania mętów (szumów). W rosołach, auszpikach i galaretach jest to na ogół ścięte białko. W konfiturach i dżemach – szumy mogą być użyte do przygotowywania napojów orzeźwiających.

1 komentarz:

  1. Bardzo praktyczne informacje. Dobrze, żebyś rozwinęła, bo pewnie chętnie wiele osób z tego skorzysta :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)