mają zupełnie inny charakterystyczny smak.Wykorzystałam je dziś do zrobienia omleta,ale już myśle
o aromatycznej zupie z boczniaków albo smażone boczniaki w panierce :) Możliwości na wykorzystanie
tych grzybów w daniach jest naprawdę sporo..
Boczniaki można samemu hodować nie wymagają zbyt wiele,większość marketów oferuję w sprzedaży grzybnie.
Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania 5 min
Składniki:
- 3 jajka
- 2 średnie boczniaki
- ok 5 cm kiełbasy drobiowej z filetu
- pół małej cebulki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- szczypiorek
- masło i olej
- Jajka roztrzepujemy dodajemy odrobinę soli i pieprzu
- Cebulkę kroimy drobiutko,kiełbasę w małą kosteczkę
- Podsmażamy na 1 łyżce oleju i 2 łyżkach masła kiełbasę i po chwili dodajemy cebulę
- Boczniaki kroimy w paseczki i dodajemy do kiełbasy i cebuli wszystko podsmażamy ok 2-3 min
- Wylewamy masę jajeczną i chwilę smażymy aż się masa zetnie,posypujemy posiekanym szczypiorkiem
- Odwracamy omlet i smażymy chwilę z drugiej strony
Smacznego!
Jej, jakie pyszności *-* Weekendowe śniadanko mam już zaplanowane ; )
OdpowiedzUsuńMasz ochotę na wzajemną obserwację?
Pozdrawiam ;*
juliett-ofc.blogspot.com
:)
OdpowiedzUsuń