29 marca 2014

Domowe croissanty



Dziś pierwszy raz (i nie ostatni) robiłam moje croissanty, smak mnie zadowolił, wygląd nie do końca..Będę musiała jeszcze trochę poćwiczyć zwijanie tych rogalików.
Croissanty to doskonała przekąska na dobry początek dnia..wspaniale pasują na lekkie śniadanie w stylu francuskim...Chrupiące rogaliki z ciasta francuskiego do tego coś do smarowania oraz kawa.
Można jeść je na wiele sposób,z dżemem,serkiem,nutellą,ja zjadłam jednego z pomidorkiem, jak i również na sucho





Porcja na 8-10 rogali
Czas ok 4h 30 min

Składniki:
  • 125g masła o temp pokojowej
  • 15g masła
  • 5g świeżych drożdży
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 lyżki cukru
  • 200g mąki pszennej (typ 450)
  • 80 ml wody ciepłej ale nie gorącej
  • 2 łyżeczki mleka w proszku
Dodatkowo:
  • 1 rozbełtane jajko( do posmarowania rogali)






















Przygotowanie:
  • Drożdże kruszymy do miski wlewamy ciepłą wodę i dokładnie wszystko mieszamy.
  • Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier,mleko w proszku,sól oraz roztopione masło (15g) oraz zaczyn z drożdżami
  • Ciasto wyrabiamy ok 20 min aż będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk
  • Wkładamy do miski i przykrywamy ręcznikiem kuchennym,odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5h
  • Uderzamy ciasto tak by ulotnił się z niego dwutlenek węgla,miskę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 50 min
  • Ciasto wyciagamy z lodówki powtarzamy czynność i uderzamy ciasto i wstawiamy do zamrażalnika na 20 min

 

 

 
 



    • Masło (125g) wkładamy do miski i ucieramy na gładką masę
    • Ciasto rozwałkujemy na prostokąt i smarujemy go 1/2 masła,zawijamy i rozwałkujemy
    • Ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na 30 min a później do lodówki na godzinę
    • Ciasto wyciągamy i znów smarujemy masłem i wałkujemy,wkładamy do zamrażalnika na 30 min i do lodówki na godzinę
    • Ciasto rozwałkujemy cienko ok 5mm, wykraiwamy trójkąty i zwijamy od podstawy do wierzchołka
    • Rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,mają wyrastać przez godzinę.
    • Smarujemy je jeszcze raz jajkiem i wkładamy je do nagrzego piekarnika do 190 stopni na 15 min

     





    3 komentarze:

    1. omomom ,pewnie pyszną muszą być :))

      zapraszam do mnie: http://magaii-blog.blogspot.com <3

      OdpowiedzUsuń
    2. Bardzo spodobał mi się Twój blog :)
      Dodaje do obserwowanych.
      Zapraszam też do siebie, jeśli Ci się spodoba to zaobserwuj, będzie mi miło :)
      Pozdrawiam
      http://for-every-season.blogspot.com/

      OdpowiedzUsuń
    3. trochę przy tym jest zabawy, ale efekt super!!

      OdpowiedzUsuń

    Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...