Sos holenderski pasuje idealnie do ryb,szparagów, jajek.Jego główne składniki to żółtka,masło i cytryna...W smaku jest majonezowo-jajeczny
Jest banalnie prosty i robi się go dość szybko,a smak jest naprawdę świetny..Na bazie tego sosu można zrobić inne sosy takie jak sos bearneński, sos choron,sos maltański
Czas przygotowania: ok 4 min
Porcja dla 2 osób
Składniki:
- 100g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki musztardy
- sól,pieprz
- Masło rozpuszamy
- Żółtka ubijamy na pianę z sokiem z cytryny i musztardą
- Dodajemy stopniowo ciepłe masło
- Miksujemy na gładką konsystencję
- Doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę miksujemy
- jajka powinny mieć temperaturę pokojową
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)