Sos holenderski



Sos holenderski pasuje idealnie do ryb,szparagów, jajek.Jego główne składniki to żółtka,masło i cytryna...W smaku jest majonezowo-jajeczny
Jest banalnie prosty  i robi się go dość szybko,a smak jest naprawdę świetny..Na bazie tego sosu można zrobić inne sosy takie jak sos bearneński, sos choron,sos maltański

 
 
 
 

 
 


Czas przygotowania: ok 4 min
Porcja dla 2 osób

Składniki:
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki musztardy
  • sól,pieprz
Przygotowanie:
  • Masło rozpuszamy
  • Żółtka ubijamy na pianę z sokiem z cytryny i musztardą
  • Dodajemy stopniowo ciepłe masło
  • Miksujemy na gładką konsystencję
  • Doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę miksujemy


Wskazówki:
  • jajka powinny mieć temperaturę pokojową

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)