11 marca 2014

Domowe chipsy ziemniaczane




Domowe chipsy są o wiele bardziej zdrowe niż te sklepowe,w tych mamy tylko olej a w tamtych zapas konserwantow na pare dobrych lat :)
Próbowałam robić chipsy w piekarniku,niestety nie wyszły, poza tym chips bez smaku tłuszczu to już nie chips.W piekarniku jak najbardziej można robić chipsy z jabłek,czy suszyć owoce,natomiast ziemniak musi być smażony w mocno rozgrzanym oleju.
Ja wykorzystałam do tego frytkownice i jak na moje sprawdziła się.
Ziemniaki pokroiłam na krajalnicy na cienkie plasterki ok 1mm smażyły się ok 30 sek z każdej ze stron przewracałam je widelcem.
Także jeśli mamy w domu chipsożerców to można im od czasu do czasu zrobić.Z jednego ziemniaka wychodzi mała paczka chipsów.Chipsy robiłam solone bo to jedne z ulubionych,lubie też serowo-cebulowe ale nie wiem jak sproszkować ser.Jutro może uda mi się zrobić o smaku cebulowym.



                                                                           Chipsy solone



Porcja dla 2 osób
Czas ok 15 min


Składniki:
  • 2 duże ziemniaki
  • olej
  • przyprawy (sól,papryka,cebula)




Przygotowanie:

  • Ziemniaki obieramy,myjemy,kroimy na cienkie plasterki 1 mm
  • Wkładamy do miski z zimną wodą, płuczemy 4-5 razy aż wypłuczemy całą skrobie i woda będzie przezroczysta
  • Odcedzamy na sitku i wycieramy w papierowy ręcznik do sucha
  • Frytkownice rozgrzewamy do 190 stopni
  • Partiami wrzucamy po 10 plasterków,chwilę smażymy,wykładamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć tłuszcz
  • Posypać ulubionymi przyprawami



    Wskazówki:
    • Dobrze je zjeść od razu póki są chrupiące,ponieważ później robią się miękkie

    6 komentarzy:

    1. O matko, mam frytkownicę, ale przezornie trzymam ją u Mamy, a te chipsy tak ładnie wyglądają:3

      OdpowiedzUsuń
    2. Naprawdę wychodzą takie jak na zdjęciach? Wyglądają pysznie, ciekawe jak smakują. Aż spróbuję
      Zapraszam do siebie
      z-kobiecej-strony.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń
    3. Przede wszystkim, wiemy, że nie ma za dużo chemii w nich.Świetny blog i pomysł na chipsy ;)
      zapraszam na nowy post, miło będzie zobaczyć nową obserwację czy komentarz;)
      http://alwaysbeeyourselff.blogspot.com/2014/03/jak-ten-czas-szybko-leci.html

      OdpowiedzUsuń
    4. Zrobiliśmy te chipsy wg przedstawionego przepisu i muszę stwierdzić iż rewelacja. Smak chipsów znakomity, przekazałem namiary znajomym.

      OdpowiedzUsuń
    5. jak zrobić żeby długo trzymały chociaż kilka dni 2 do 4 ?

      OdpowiedzUsuń
    6. Damian niestety bez tej całej chemii nie da się ich trzymać 2-4 dni trzeba robić na bieżąco..

      OdpowiedzUsuń

    Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...