Domowe chipsy są o wiele bardziej zdrowe niż te sklepowe, w tych mamy tylko olej a w tamtych zapas konserwantów na parę dobrych lat.
Próbowałam robić chipsy w piekarniku, niestety nie wyszły, poza tym chips bez smaku tłuszczu to już nie chips. W piekarniku jak najbardziej można robić chipsy z jabłek, czy suszyć owoce, natomiast ziemniak musi być smażony w mocno rozgrzanym oleju.
Ja wykorzystałam do tego frytkownice i jak na moje sprawdziła się.
Ziemniaki pokroiłam na krajalnicy na cienkie plasterki ok 1mm smażyły się ok 30 sek z każdej ze stron przewracałam je widelcem.
Także jeśli mamy w domu chipsożerców to można im od czasu do czasu zrobić. Z jednego ziemniaka wychodzi mała paczka chipsów.
Chipsy solone
Porcja dla 2 osób
Czas ok 15 min
Składniki:
- 2 duże ziemniaki
- olej
- przyprawy (sól,papryka,cebula)
- Ziemniaki obieramy,myjemy,kroimy na cienkie plasterki 1 mm
- Wkładamy do miski z zimną wodą, płuczemy 4-5 razy aż wypłuczemy całą skrobie i woda będzie przezroczysta
- Odcedzamy na sitku i wycieramy w papierowy ręcznik do sucha
- Frytkownice rozgrzewamy do 190 stopni
- Partiami wrzucamy po 10 plasterków, chwilę smażymy, wykładamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć tłuszcz
- Posypać ulubionymi przyprawami
- Dobrze je zjeść od razu póki są chrupiące,ponieważ później robią się miękkie
O matko, mam frytkownicę, ale przezornie trzymam ją u Mamy, a te chipsy tak ładnie wyglądają:3
OdpowiedzUsuńNaprawdę wychodzą takie jak na zdjęciach? Wyglądają pysznie, ciekawe jak smakują. Aż spróbuję
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie
z-kobiecej-strony.blogspot.com
Przede wszystkim, wiemy, że nie ma za dużo chemii w nich.Świetny blog i pomysł na chipsy ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam na nowy post, miło będzie zobaczyć nową obserwację czy komentarz;)
http://alwaysbeeyourselff.blogspot.com/2014/03/jak-ten-czas-szybko-leci.html
Zrobiliśmy te chipsy wg przedstawionego przepisu i muszę stwierdzić iż rewelacja. Smak chipsów znakomity, przekazałem namiary znajomym.
OdpowiedzUsuńjak zrobić żeby długo trzymały chociaż kilka dni 2 do 4 ?
OdpowiedzUsuńDamian niestety bez tej całej chemii nie da się ich trzymać 2-4 dni trzeba robić na bieżąco..
OdpowiedzUsuń