Każdy uwielbia jeść, tylko przeważnie jest tak,że to co zakazane (niezdrowe,kaloryczne) smakuje nam najbardziej.
Od czasu do czasu można oczywiście sobie pozwolić na coś kaloryczego,niestety jeśli stanie się to naszym codziennym rytuałem,źle kończy się dla naszego organizmu.
Dzisiaj przedstawiam wam jeden z moich ulubionych przepisów na śniadanie omlet z awokado.
Awokado jest dość kaloryczne w 100g ma aż 221 kcal natomiast wspaniale zastępuje masło,ponieważ ma łatwo przyswajalne tłuszcze.
Wiele osób nie lubi awokado ze względu na mdły smak,ja uwielbiam je nawet na surowo,jak i w innych formach takich jak: koktajl,pasta guacamole,zapiekane serem w piekarniku,podane jako przystawka na zimno z innymi dodatkami oraz w sushi.
Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania ok 5 min
Ok 400 kcal
Składniki:
- 2 jajka
- pół awokado
- pół małej czerwonej cebulki
- oliwa z oliwek
- 3 małe pomidorki cherry
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- odrobina zielonej świeżej natki pietruszki
- płatki czosnku świeżo zmielone
- sól,pieprz świeżo zmielony
- Awokado kroimi w kostkę,cebulkę posiekać drobniutko
- Rozgrzewamy patelnie teflonową wraz z oliwą i podsmażamy na małym ogniu cebulkę
- Ubijamy jajka wraz z mąką,solą,pieprzem oraz czosnkiem
- Wylewamy masę jajeczną na patelnie i chwilę smażymy aż się zetnie
- Natępnie dodajemy awokado oraz natkę,składamy omlet na pół i chwile jeszcze pod przykyrciem smażymy aż omlet dojdzie w środku
- Wyłożyć na talerz i dodać pokrojone na pół pomidorki
Smaczego!
uwielbiam taki lekki omlecik :)
OdpowiedzUsuńMniam jak to pysznie wygląda *.*
OdpowiedzUsuń+ zapraszam na konkurs do wygrania zestaw pomadek(baby lips)
http://lifemizip.blogspot.com/
Mniam! Wygląda znakomicie<3
OdpowiedzUsuńhttp://thiefclothes.blogspot.com/
mm,ale pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńhttp://sisterrforever.blogspot.com/ :)