Tamago - japoński omlet

 Ostatnio dość często w bento które przygotowuję,  robię omlet tamagoyaki czyli tradcyjny omlet japoński z dodatkiem, sosu sojowego, cukru i słodkiego wina mirin. Taki omlet warstwowy bez problemu przygotujecie na patelni okrągłej jeśli nie macie kwadratowej. 




Przepis na omlet tamago

Porcja dla 2 osób 

Składniki:

* 4 jajka

* 1 łyżeczka wina Mirin

* 1 łyżka sosu sojowego 

* 1/2 łyżeczka cukru

*sól i piprz do smaku 

* 3 łyżki wody

* olej do smażenia lub masło 


Przygotowanie:

Wszystkie składniki ze sobą wymieszać 

Rozgrzać patelnie, zmniejszyć moc 

Smażyć kilka warstw omleta i zwijać na patelni w rulonik aż do końca skończenia masy jajecznej 


Smacznego 


1 komentarz:

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)