Porady kulinarne

B.
Bułka czerstwa- aby ją odświeżyć należy posmarować ją mlekiem i masłem i włożyć do piekarnika na 5min 180 stopni.
C.
Cebula
Zeby nie płakać przy krojeniu cebuli należy włożyć ją do lodówki na godzine.
F.
Folia aluminiowa -posiada dwie inne strony - błyszczącą i matową. Każda ze stron pełni inna funkcję.
Błyszcząca strona chroni przed ciepłem, zatem jeśli chcemy na przykład zabezpieczyć kurczaka przed ciepłem, owijamy go folia tak, aby strona błyszcząca była na zewnątrz.
Natomiast strona matowa przepuszcza ciepło. Jeśli zatem chcemy szybko potrawę upiec, owijamy danie folią tak, aby strona matowa była na zewnątrz.
J.
Jajka
-żeby nie pękały podczas gotowania dodajemy szczypte soli.
-Żeby sprawdzić ich świeżość wkładamy do wody jeśli wypłyną są stare świeże idą na dno.
-Jaja na miękko gotujemy 3—4 minuty, zależnie od wielkości, w gotującej się wodzie. Białko jest wówczas ścięte, a żółtko — płynne.
-Jaja na półtwardo gotujemy 5—6 minut, zależnie od wielkości, w wodzie wrzącej. Białko jest ścięte, a żółtko — jak krem.
-Jaja na twardo gotujemy 10—12 minut, zależnie od wielkości, w wodzie wrzącej. Białko jest równie "twarde", więc ścięte jak żółtko.

K.
Kotlelty dobrze jest owinąć folią podczas tłuczenia.
M.
Makaron
Żeby makaron się nie skleił podczas gotowania dodajemy łyżke oleju.
N.
Naleśniki - aby się nie przypalily dodajemy łyżkę oleju do ciasta,aby ciasto było puszyste
dodajemy zimnej wody gazowanej. Nie dodajemy cukru do ciasta naleśnikowego ponieważ przypala
się na patelni.
P.
Piana z białek-żeby łatwo ubić piane należy dodać szczypte soli lub kilka kropel soku z cytryny.Dobrze aby białka były schłodzone.
Jeśli w biału będzie troche żółtka piana się nie ubije.
R.
Ryba - świeżość można sprawdzić patrząc czy ryba ma błyszczące oczy,łuski błyszczące i przylegające do skóry
skrzela czerwone (nigdy szare!),naciśnięcie ryby palcem nie powinno zostawiać odcisku.
T.
Tłuszcz- nie bedzie pryskal na patelni jesli dodamy odrobine soli
Z.
Zakalec- żeby uniknąć zakalca skadniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej
Zupa-jeśli przesolimy trzeba włożyć surowego ziemniaka.

1 komentarz:

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...