Tirami sù oznacza po włosku "poderwij mnie".. Deser tiramisu jest zupełnie inny, jak dla mnie o niebo lepszy od kostki tiramisu.Do deseru używa się ciemnego biszkoptu nasączonego likierem cointreau oraz bardzo mocną kawą espresso.
Deser jest lekki i puszysty,delikatnie słodki a gorzkie kakao przełamuje smak tej słodyczy...
Takie malutkie desery znikają w mgnieniu oka na przyjęciu,biszkopt można przygotować dzień wcześniej,także pozostaje nam ubicie śmietany i posypanie prawdziwym kakao.
Porcja na 5 osób
Czas przygotowania ok 15 min
Składniki:
- 250g serka mascarpone
- 250ml śmietany 30% lub 36% (najlepsza Łaciata)
- 40ml likeru cointreau (można zastąpić amaretto)
- 100g cukru pudru
- 3 jaja
- 150ml zaparzonej mocnej kawy
- gorzkie kakao Decomorreno do posypania deseru
- biszkopt
- Jaja ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę
- Dodajemy serek mascarpone
- Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy,delikatnie aczkolwiek dokładnie mieszamy
- Liker mieszamy z kawą i delikatnie nasączamy nim nasz biszkopt
- Układamy w pucharkach: masa,biszkopt,masa i posypujemy kakao (przed podaniem)
- Wstawiamy do lodówki na 2h,deser podajemy schłodzony :)
Składniki:
- 2 jajka
- 100g cukru
- 2 łyżki kakao
- pół szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę ok 10 min
- Dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz szczyptą soli
- Ciasto wylewamy do blaszki 25x25 wyłożonej papierem do pieczenia
- Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach
- Po wystudzeniu,wykraiwamy z biszkoptu koła pasujące do naszych pucharków
Bardzo smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńOla-write.blogspot.com
mmm jak smasznie to wygląda!
OdpowiedzUsuńhttp://sisterrforever.blogspot.com/
Ale mam teraz smaka ♥
OdpowiedzUsuńhttp://anddreamsbecomeareality.blogspot.com/
mniam już na obrazku jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńhttp://wiolka44.blogspot.com/
uwielbiam <3 chętnie bym się wprosiła na jeden pucharek :) u mnie też dzisiaj deser
OdpowiedzUsuńWitam, bardzo podoba mi się ten blog, dlatego nominowałam Cię do Liebster award, więcej znajdziesz tu: http://malekulinaria.blogspot.com/2014/03/dostaam-nominacje-do-liebster-blog.html
OdpowiedzUsuń