Obłędnie pyszny,muszę się przyznać, że zjadłam aż cztery desery od razu.Pierwszy raz go próbowałam w restauracji Hubertus,która ma naprawdę pyszne desery,szef kuchni z pewnością wie jak zaspokoić słodkie pragnienie naszego podniebienia.
Deser jest przekładany pokruszonymi bezikami, lekko kwaskowatym musem malinowym a na wierzchu znajduje się bita śmietana udekorowana malinką lub truskawką.
Nie darowałabym sobie gdybym tego pysznego deseru nie odtworzyła w domu,robi się go w trybie ekspresowym więc jeśli chcemy przygotować go na przyjęcie dla 20 osób,śmiało można go wybrać jeśli zależy nam na szybkim czasie przygotowania.
...Na jednym się nie kończy...
Porcja dla 6 osób
Czas ok 5 min
Składniki:
- śmietanka łaciata do deserów 30% 500ml
- 1 opakowanie śmietan fix
- 3 łyżki cukru pudru do śmietany
- 1 lub 2 łyżeczki cukru pudru do malin
- mrożone lub świeże maliny 250g
- beza
- 2-3 truskawki
- Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy śmietan fix i cukier puder, miksujemy jeszcze ok 1 min aby wszystko się ładnie połączyło
- Maliny rozmrażamy i wrzucamy wraz z łyżeczką cukru pudru do blendera miksujemy na gładki mus dodajemy dwie truskawki
- Bezę kruszymy na malutkie kawałeczki
- Do pucharka deserowego wkładamy pokruszoną bezę,śmietanę,mus,bezę,mus i na górę śmietanę
- Dekorujemy 1/4 truskawki lub malinami
Bezę przygotowujemy dzień wcześniej lub kupujemy gotową
Składniki na bezę:
- 4 białka
- szczypta soli
- 250g cukru pudru
- płaska łyżka mąki ziemniaczane
Lekko kwaskowaty mus malinowy i bita śmietana do tego słodkie chrupiące bezy,połączenie zrównoważone wręcz idealne.....
Przygotowanie:
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
- Stopniowo dodajemy cukier puder po jednej łyżce
- Pod koniec miksowania dodać mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcz 2 min
- Masę bezową wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,rozsmarować na ok 3cm wysokości
- Pieczemy bezę w nagrzanym piekarniku do 140 stopni przez 10 min po tym czasie zmniejszamy do 130 stopni i pieczemy jeszcze 30-35 min
Wygląda naprawdę smakowicie :) poczekam na świeże malinki i wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJa użyłam świeżych malin,mają już w Lidlu,co prawda nie są to nasze polskie,ale lepsze świeże niż mrożone :)
OdpowiedzUsuńo mniam <3
OdpowiedzUsuńAleż pyszności ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :)uwielbiam deserki z bezą
OdpowiedzUsuńSame pyszności……..i jeszcze do tego beza….hmm hmmm
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Uwielbiam takie deserki, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuń