Pierwszy raz widziałam jak robią cebularze w Ugotowani,już wtedy wydały mi się ciekawym pomysłem na coś nowego.Cebularze to regionalnym przysmak z lubelszczyzny
Ciasto drożdżowe z cebulką i makiem...Nie sądziłam że tak pazernie się za to wezmę i poparzę sobie podniebienie...
Porcja ok 9szt
Czas przygotowania: ok 3 h
Składniki:
Ciasto:
- 400g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 200ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/3 łyżeczki soli
Farsz:
- 5 dużych cebul
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- sól
- przyprawa ognista
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cukru
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżeczki suchego maku
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski
- Do ciepłego mleka (100ml) dodajemy drożdże z cukrem i łyżką mąki,odstawiamy na 20 min aż wyrośnie
- Wlewamy do miski z mąką,dodajemy olej,resztę mleka oraz rozbełtane jajo,na koniec sól
- Dobrze wyrabiamy przez ok 20 min
- Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5h i przykrywamy ściereczką
- Cebule obieramy i kroimy ćwierć plasterki
- Rozgrzewamy olej na patelni,delikatnie szklimy cebulę z dodatkiem cukru i szczyptą soli,dolewamy wody i podduszamy cebulę,doprawiamy gałką muszkatałową oraz przyprawą
- Dodajemy kwaśną śmietanę
- Farsz należy wystudzić
- Ciasto dzielimy na 9 kulek które,umieszamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia
- Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min
- Po tym czasie,spłaszczamy ciasto i robimy wgłebienie dnem od szklanki
- W każde wgłębienie wkładamy porcję duszonej cebuli a na wierzch odrobinę startego sera
- Brzegi bułek smarujemy mlekiem i obsypujemy makiem
- Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 25 min
- Najlepiej smakują na ciepło
ale apetycznie ten cebularz wygląda :)
OdpowiedzUsuńsisterrforever.blogspot.com
Hmmm wygląda naprawdę bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńhttp://pati2380.blogspot.com/
Pyszności! Lubię próbować kuchni regionalnej oraz ostrzejsze smaki. :)
OdpowiedzUsuńshelf-of-books.blogspot.com
Mega smakowicie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.