23 marca 2014

Cebularze - najlepsze jakie jadłam :)



Pierwszy raz widziałam jak robią cebularze w Ugotowani,już wtedy wydały mi się ciekawym pomysłem na coś nowego.Cebularze to regionalnym przysmak z lubelszczyzny
Ciasto drożdżowe z cebulką i makiem...Nie sądziłam że tak pazernie się za to wezmę i poparzę sobie podniebienie...








Porcja ok 9szt
Czas przygotowania: ok 3 h

Składniki:

Ciasto:
  • 400g mąki pszennej
  • 2  łyżeczki cukru
  • 200ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1/3 łyżeczki soli
Farsz:
  • 5 dużych cebul
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany  
  • sól
  • przyprawa ognista
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cukru
     
 





 


    Dodatkowo:

    • 2 łyżki mleka
    • 3 łyżeczki suchego maku
     


      Przygotowanie:

      • Mąkę przesiewamy do miski
      • Do ciepłego mleka (100ml) dodajemy drożdże z cukrem i łyżką mąki,odstawiamy na 20 min aż wyrośnie
      • Wlewamy do miski z mąką,dodajemy olej,resztę mleka oraz rozbełtane jajo,na koniec sól
      • Dobrze wyrabiamy przez ok 20 min
      • Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5h i przykrywamy ściereczką
      • Cebule obieramy i kroimy ćwierć plasterki
      • Rozgrzewamy olej na patelni,delikatnie szklimy cebulę z dodatkiem cukru i szczyptą soli,dolewamy wody i podduszamy cebulę,doprawiamy gałką muszkatałową oraz przyprawą
      • Dodajemy kwaśną śmietanę
      • Farsz należy wystudzić
      • Ciasto dzielimy na 9 kulek które,umieszamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia
      • Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min
      • Po tym czasie,spłaszczamy ciasto i robimy wgłebienie dnem od szklanki
      • W każde wgłębienie wkładamy porcję duszonej cebuli a na wierzch odrobinę startego sera
      • Brzegi bułek smarujemy mlekiem i obsypujemy makiem
      • Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 25 min
      • Najlepiej smakują na ciepło




           
           

          4 komentarze:

          1. ale apetycznie ten cebularz wygląda :)
            sisterrforever.blogspot.com

            OdpowiedzUsuń
          2. Hmmm wygląda naprawdę bardzo apetycznie ;)

            http://pati2380.blogspot.com/

            OdpowiedzUsuń
          3. Pyszności! Lubię próbować kuchni regionalnej oraz ostrzejsze smaki. :)

            shelf-of-books.blogspot.com

            OdpowiedzUsuń
          4. Mega smakowicie wyglądają :D
            pozdrawiam.

            OdpowiedzUsuń

          Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

          Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...