17 kwietnia 2016

Chipsy z jarmużu - zdrowa przekąska w 10 minut

Mimo że jeszcze nie ma sezonu na jarmuż, można póki co zaopatrzyć się w niego sklepie. Obecnie kupuje jarmuż umyty w opakowaniach po 200 g w Lidlu ale nie ma to jak swoja własna ekologiczna uprawa jarmużu z ogródka, niestety nie każdy może sobie na to pozwolić.
Zdrowe chipsy są alternatywą do innych chipsów, jeśli nie możemy obejść się bez podjadania, przygotowanie takiej przekąski zajmie nam zaledwie 10 minut, Jak zrobić chipsy z jarmużu?  Bardzo łatwo, wystarczy przygotować blaszkę - wyłożyć ją papierem do pieczenia, przygotować marynatę którą polewamy dokładnie chipsy i wkładamy do piekarnika na parę minut aż będą chrupiące. Warto równomiernie rozłożyć i niezbyt ciasno wtedy będą chrupiące. Można je przygotować z różnymi przyprawami: ja osobiście lubię z solą i wędzoną papryką. Można użyć innych przypraw np: curry, chilli, cynamon, oregano, słodka papryka, tymianek. Te zielone liście są niskokaloryczne oraz bogate w błonnik i nie zawierają tłuszczu. Jarmuż ma lekko gorzki smak, ale można się do tego przyzwyczaić.
Wiadomo, że większość dzieci uwielbia jeść chipsy garściami, warto przekonać je do chipsów z zielonych liści oraz przy nich takie chipsy jeść - dzieci lubią naśladować rodziców.





Przepis na chipsy z jarmużu 


Czas przygotowania 10 minut
Porcja dla 2 osób 





Składniki:
  • opakowanie liści z jarmużu 200 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub olej ryżowy
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka papryki wędzonej


















Przygotowanie:
  • Liście jarmużu płuczemy pod bieżącą wodą, dokładnie osuszamy na sicie i ręcznikiem papierowym (najlepiej wybierać opakowania gdzie liście są już umyte)
  • Usuwamy twarde łodygi z liści a liście rwiemy na mniejsze kawałki
  • Przygotowujemy marynatę : do miseczki wlewamy olej lub oliwę dodajemy przyprawy oraz ulubione zioła
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
  • Liście dokładnie polewamy marynatą i rozkładamy je równomiernie na blaszce (lepiej jest ich mniej rozłożyć niż za ciasno)
  • Pieczemy je w nagrzanym piekarniku do 140 z termoobiegiem przez ok 8-10 minut mają się delikatnie zrumienić i być chrupiące
  • Trzeba uważać aby się nie przypaliły
  • Najlepiej smakują od razu po wyciągnięciu z piekarnika






    Twarde łodygi jarmużu odrywamy od liści 





Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. Moja wersja chipsów z jarmużu. Zapraszam do obejrzenia :)

    https://www.youtube.com/watch?v=zxfzR54E2qI

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbowałam, ale to nie jest mój smak.
    Pozdrawiam, marciik.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś wciąż nie mogę uwierzyć, że to jest dobre, ale może w końcu się skuszę i zrobię sama? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze nie jadłam, ale słyszałam, że sa bardzo dobre;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...