Omlet z łososiem i fetą - fit śniadanie







Przepis na omlet z łososiem i fetą




Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania 5 minut


Składniki:

  • 3 jajka
  • 35 g łososia wędzonego
  • 30 g sera feta
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka pełnoziarnistych płatków jaglanych
  • 1 łyżka konfitury z czerwonej cebuli np z Proeco
  • szczypiorek
  • pieprz
  • olej kokosowy nierafinowany do smażenia









Przygotowanie:
  • Jajka rozbełtać z kubku dodać pieprz, kapary,posiekany szczypiorek, konfiturę z czerwonej cebuli oraz płatki jaglane
  • Dokładnie wymieszać
  • Patelnię rozgrzewamy i dodajemy olej kokosowy 
  • Na patelni układamy kawałki łososia, chwilę około 30 sekund podsmażamy
  • Fetę kroimy w drobną kostkę
  • Dodajemy rozbełtane jajka, na wierzch układamy ser feta
  • Zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem przez około 3-4 minuty na bardzo małym ogniu
  • Pod koniec wykładamy na talerz i dodatkowo posypujemy szczypiorkiem lub dodajemy kawałki świeżej bazylii







Wskazówki:
  • Zamiast sera feta można dodać ser sałatkowy 
  • Nie dodajemy soli ponieważ łosoś jest już słony oraz kapary mają dość intensywny smak
  • Zamiast oleju kokosowego można użyć zwykłego oleju natomiast jeśli już wybieramy olej kokosowy zawsze wybieramy nierafinowany



Smacznego! :)

2 komentarze:

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)