3 maja 2016

Spaghetti bolognese - szybkie i najprostsze

Dzisiaj spaghetti bolognese czyli klasyka włoskiej kuchni, bardzo uwielbiane przez dzieci jak i samych dorosłych. Podzielę się  z Wami jak zrobić szybko i smacznie moją wersję tej potrawy. Najlepsze będzie ze świeżymi pomidorami ale jeśli sezon nam na to nie pozwala można wykorzystać pomidory z puszki. Próbowałam przygotowywać spaghetti z różnymi typami pomidorów z puszki i jakoś słabo mi ich smak odpowiadał,  ostatnio dostałam w Biedronce sos pomidorowy Passata Rustica firmy Cirio i muszę przyznać, że w smaku są naprawdę dobre. Podobno sekretem udanego sosu jest jego długotrwałe gotowanie co najmniej przez 2-3 godziny z dodatkiem mięsa mielonego wieprzowego i wołowego, kiełbasy, boczku oraz warzyw tj marchewka,seler i pietrucha, czerwone wino, oliwa, a dodatkiem są pomidory, całość posypana parmezanem. Być może wiele w tym prawdy i aby zjeść  prawdziwe włoskie spaghetti trzeba wybrać się do Włoch - to tak jak z Naszym polskim bigosem tylko w Polsce zjemy najlepszy, z prawdziwej polskiej kiszonej kapusty, mięsa, naszych leśnych grzybów i innych dodatków. Tak samo Włosi mają swoje przepisy i składniki na spaghetti, które będzie idealne tylko u nich.





Przepis na spaghetti bolognese 



Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 20 minut

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego z karkówki wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sos pomidorowy Passata Rustica 680g
  • świeża bazylia lub oregano
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej lub oliwa
  • 250 ml ciepłej wody
dodatkowo:

  • ser do posypania np parmezan 
  • makaron typu spaghetti







Przygotowanie:
  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek obieramy ze skórki i kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i podsmażamy najpierw cebulkę aż się zeszkli a po chwili dodajemy czosnek uważając aby się nie przypalił
  • Dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy przez 5 minut
  • Po tym czasie podlewamy ciepłą wodą oraz dodajemy sos pomidorowy
  • Dusimy przez 15 minut pod przykryciem na małym ogniu
  • Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli,cukrem oraz dodajemy posiekaną bazylię lub oregano
  • Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, polewamy gorącym sosem i posypujemy startym parmezanem
  • Moim dzieciom parmezan nie smakuje dlatego często używam innego sera typu gouda









6 komentarzy:

  1. mniam, mniam! na pewno skorzystam z przepisuj bo uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie!

    http://batmanowy-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. @Jak pączek w maśle, przepraszam że w takiej formie, ale nie mogę namierzyć twojego imienia na stronie.
    Używam bardzo często pomidorów konserwowanych i moge się zgodzić, że powtarzalność produkcji jest taka sobie, w sensie, raz w puszcze znajduje piękne czerwone i pachnące pomidory, innym razem mam wrażenie, że mało brakowałao, aby zamiast pomidorów producnet zapakował do puszki kwiatki pomidorów. Tak czy owak, świeże pomidory owszem, ale tylko latem i nie z supermarketu tylko z ogródka.
    Co do 20 minut przygotowania sosu. Jest to za mało. Mięso będzie twarde. Cały myk na tradycyjne ragu` u nas nazywane sosem bolońkim polega na tym aby mięso było miękkie. Drugi myk, o czym ssama wspomniałaś, to aromat. nawiązując do polskiego bigosu- sos boloński czym dłużej gotowany i odgrzewany staje się aromatyczny. My gotujemy zasze bardzo duży gar ragu na zasadzie raz a dobrze, tak jak bigos. Potem całość dzielimy na porcje i zamrażamy. Kiedy mamy ochotę odmrażamy procję i mamy kolcję w czasie potrzebym do ugotowania makaronu :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu moje imię jest tuż obok wielkiego głównego banneru Jak Pączek w Maśle - jak wchodzisz na stronę ;)
      W 100% się co do pomidorów z Tobą zgadzam, ja mam co roku swoje w ogródku więc wiem co to znaczy smaczne i słodkie pomidory. Mięsko wieprzowe mielone nie będzie twarde :) gulaszowe w kawałkach gotuje 40 minut do miękkości :) i się rozpada.. a taka drobnica wiele nie potrzebuje :) No i co do trzeciej rzeczy: długości gotowania - nie jadłam spaghetti gotowanego 3 h :) więc jeśli zrobię i będę miałam porównanie to się wypowiem czy jest bardzo duża różnica w smaku :) Moje spaghetti robię w 20 minut dla zabieganych i nie mających czasu - jest to opcja dla tych którzy z braku czasu wolą korzystać z gotowego sosu bolońskiego w słoiczku i aby ich od tego odciągnąć i zachęcić do takiego spaghetti :) Pozdrawiam Karina..

      Usuń
  4. Ładnie podany obiad - i ten listek bazylii - super! :) Zgadzam się z Tobą całkowicie - najlepsza włoska kuchnia jest we Włoszech, według oryginalnych włoskich receptur :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny jest włoski makaron primo gusto, jak zabieram się za spaghetti to najpierw muszę mieć dobry makaron.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...