Zupa z botwinki - lekka i smaczna




Pierwsza botwinka w tym roku u mnie w kuchni, ależ pyszna zupa wyszła. Okres na botwinkę jest bardzo krótki dlatego warto korzystać z dobrodziejstw natury. Botwinka to wspaniała zupa typowo wiosenna: jest przygotowywana z młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego, obowiązkowo z dodatkiem świeżego koperku.
Zupa jest naprawdę prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna - znika w oka mgnieniu. Dodatkowym plusem jest to że ma mało kalorii - zaledwie 19 kcal








Przepis na zupę z botwinki


Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 60 minut



Składniki:
  • 1 litr  wody
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 pęczki botwinki z burczkamki
  • 2 średnie buraki (najlepiej długie bo są słodsze)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 100 ml śmietanki roślinnej
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe





Przygotowanie:
  • Warzywa (marchew i korzeń pietruszki) obieramy i kroimy w plasterki wrzucamy do wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
  • Obrane i pokrojonego w kostkę ziemniaki dodajemy i gotujemy przez ok 15-20 minut
  • Dodajemy bulion
  • Botwinkę myjemy pod zimną wodą
  • Liście siekamy na kawałki, małe buraczki szorujemy a jeśli skóra jest już zbyt twarda to ją obieramy
  • Buraczki kroimy w plasterki i wrzucamy do zupy
  • Sok z buraków wyciskamy sokowirówką i wlewamy do zupy (garnek ściągamy z ognia)
  • Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz śmietaną.
  • Zupa powinna mieć delikatny smak buraczany ze słodko-kwaśną nutą smaku.
  • Wylewamy na miseczki i posypujemy świeżym koperkiem





Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. U mnie też dzisiaj była botwinka. Więc wiem jaka to pyszna zupa. Z koperkiem.... mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa będąca pysznym wspomnieniem z przedszkola:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak smakuje tak jak wygląda... To ja porcję poprosz :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)