6 maja 2015

Zupa z botwinki - lekka i smaczna


Pierwsza botwinka w tym roku u mnie w kuchni, ależ pyszna zupa wyszła. A to za sprawą mięsa wołowego z kością pieczonych w piekarniku oraz młodej botwinki. Okres na botwinkę jest bardzo krótki dlatego warto korzystać z dobrodziejstw natury. Botwinka to wspaniała zupa przygotowywana z młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego.

Zupa jest naprawdę prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna - znika w oka mgnieniu. Dodatkowym plusem jest to że ma mało kalorii - zaledwie 19 kcal




Przepis na zupę z botwinki


Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 60 minut


Składniki:


  • 3 pęczka botwinki
  • 2 średnie buraki
  • 3 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml śmietany 30%
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • mięso wołowe z kością np krzyżówka może być szponder albo żeberka około 400 g





Przygotowanie:
  • Mięso wołowe umyte i osuszone wkładamy do piekarnika na 190 stopni przez 25 minut
  • Upieczony mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą ok 3,5 litra
  • Gotujemy wywar z kości przez ok 50 minut na średnim ogniu z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego
  • Po tym czasie wyciągamy kości na talerz i dodajemy warzywa pokrojone w kostkę lub plasterki czyli (pietruszkę, marchewkę, ziemniaki)
  • Gotujemy do miękkości ziemniaków czyli przez ok 15-20 minut
  • Botwinkę myjemy pod zimną wodą
  • Liście siekamy na kawałki, małe buraczki szorujemy a jeśli skóra jest już zbyt twarda to ją obieramy
  • Buraczki kroimy w plasterki i wrzucamy do zupy
  • Sok z buraków wyciskamy sokowirówką i wlewamy do zupy (garnek ściągamy z ognia)
  • Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem oraz śmietaną, Zupa powinna mieć delikatny smak buraczany ze słodko-kwaśną nutą smaku.
  • Wylewamy na miseczki i posypujemy świeżym koperkiem
  • Można dodać również jajko ugotowane na twardo albo jajko w koszulce





Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. U mnie też dzisiaj była botwinka. Więc wiem jaka to pyszna zupa. Z koperkiem.... mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa będąca pysznym wspomnieniem z przedszkola:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak smakuje tak jak wygląda... To ja porcję poprosz :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...