Do Wielkanocy jeszcze daleko ale naszła mnie dziś ochota na ekspresowe ciasto - no i wyszła baba maślana na oleju. Jest to chyba jeden z prostszych przepisów na ciasto jakie znam - babka maślana smaczna, wilgotna w środku, mięciutka idealna do kawki. Nie wymaga również dużej ilości składników, można ją bez problemu przechowywać w lunchboxie: do zjedzenia w szkole, pracy lub na pikniku. Do ciasta użyłam oleju ekologicznego rzepakowego o smaku masła. Gorąco polecam! :)
Przepis na babkę maślaną na oleju rzepakowym
Składniki:
- 500 g mąki tortowej
- 4-5 jaj (w zależności od wielkości)
- 300 ml oleju rzepakowego o smaku masła Olandia
- 200 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego (domowej roboty)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka cytryny
oraz skórka pomarańczowa do posypania
Przygotowanie:
- Za pomocą miksera ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym ok 3-4 minut aż będzie puszysta masa
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy, cały czas mieszając na średnich obrotach
- Na koniec dodajemy olej rzepakowy maślany i jeszcze przez chwilę miksujemy
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut
- W między czasie przygotowujemy lukier:wszystkie składniki dokładnie wymieszać aż powstanie biały lukier
- Po wystudzeniu ciasta polewamy lukrem oraz posypujemy skórką pomarańczową
Smacznego!
*Wpis zawiera lokowanie produktu
Babka wygląda wyśmienicie. Pięknie wyrosła i ma fajny kolorek :)
OdpowiedzUsuń