18 września 2015

Babka maślana z lukrem i skórką pomarańczową - wilgotna


Do Wielkanocy jeszcze daleko ale naszła mnie dziś ochota na ekspresowe ciasto - no i wyszła baba maślana na oleju. Jest to chyba jeden z  prostszych przepisów na ciasto jakie znam - babka maślana smaczna, wilgotna w środku, mięciutka idealna do kawki. Nie wymaga również dużej ilości składników, można ją bez problemu przechowywać w lunchboxie: do zjedzenia w szkole, pracy lub na pikniku. Do ciasta użyłam oleju ekologicznego rzepakowego o smaku masła. Gorąco polecam! :)








Przepis na babkę maślaną na oleju rzepakowym




Składniki:

dodatkowo:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody 
  • 1 łyżeczka cytryny
oraz skórka pomarańczowa do posypania














Przygotowanie:
  • Za pomocą miksera ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym ok 3-4 minut aż będzie puszysta masa
  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy, cały czas mieszając na średnich obrotach
  • Na koniec dodajemy olej rzepakowy maślany i jeszcze przez chwilę miksujemy
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut
  • W między czasie przygotowujemy lukier:wszystkie składniki dokładnie wymieszać aż powstanie biały lukier
  • Po wystudzeniu ciasta polewamy lukrem oraz posypujemy skórką pomarańczową







Smacznego!

*Wpis zawiera lokowanie produktu

1 komentarz:

  1. Babka wygląda wyśmienicie. Pięknie wyrosła i ma fajny kolorek :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...