Tradycyjne placki ziemniaczane z cukrem i lekko ukwaszoną śmietaną

Placki ziemniaczane zna każda polska rodzina - odkąd pamiętam babcia smażyła ich dość sporą ilość - są syte,smaczne i szybkie w przygotowaniu. Najgorszym problemem jest oczywiście ścieranie ziemniaków na tartce :) W moim domu przyjęło się tak więc dzisiaj przygotowałam placki ziemniaczane z cukrem i lekko ukwaszoną gęstą śmietaną. Placki można przygotowywać na wiele sposobów np wytrwanie z dodatkiem cebuli. U mnie prawie zawsze przygotowuje na słodko z cukrem. Do smażenia użyłam ekologicznego oleju rzepakowego jest naprawdę rewelacyjny w smaku i ma wiele cennych właściwości. 




Przepis na tradycyjne placki ziemniaczane z cukrem 




Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 20 minut


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól
  • olej rzepakowy ekologiczny do smażenia Olandia

dodatkowo:
  • cukier
  • lekko ukwaszona gęsta śmietana

















Przygotowanie:
  • Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • Powstałą masę lekko odsączamy z wody na sicie
  • Dodajemy jajka oraz mąkę i sól 
  • Całość mieszamy dokładnie
  • Rozgrzewamy olej  na patelni i smażmy z każdej strony na złoty kolor
  • Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
  • Podajemy posypane cukrem i kleksem lekko ukwaszonej śmietany










Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. Uwielbiam placki ziemniaczane, chyba jutro zrobię na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placki ziemniaczane uwielbiam. Robię je na różne sposoby. Ostatnio weekendy spędzam poza domem, ale po powrocie zrobię takie właśnie ze śmietaną na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie tak je robiła moja mama. Smak mojego dzieciństwa :)
    Pyszne. Dzięki za wspomnień czar :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)