Przepis na tradycyjne placki ziemniaczane z cukrem
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 20 minut
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki
- sól
- olej rzepakowy ekologiczny do smażenia Olandia
dodatkowo:
- cukier
- lekko ukwaszona gęsta śmietana
Przygotowanie:
- Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o grubych oczkach
- Powstałą masę lekko odsączamy z wody na sicie
- Dodajemy jajka oraz mąkę i sól
- Całość mieszamy dokładnie
- Rozgrzewamy olej na patelni i smażmy z każdej strony na złoty kolor
- Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
- Podajemy posypane cukrem i kleksem lekko ukwaszonej śmietany
Smacznego! :)
Pychota :) !
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki ziemniaczane, chyba jutro zrobię na obiad :-)
OdpowiedzUsuńPlacki ziemniaczane uwielbiam. Robię je na różne sposoby. Ostatnio weekendy spędzam poza domem, ale po powrocie zrobię takie właśnie ze śmietaną na słodko :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak je robiła moja mama. Smak mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńPyszne. Dzięki za wspomnień czar :)