Ciasto biszkoptowe z owocami - przepis - sponge cake with fruits




Biszkopt z owocami to ciasto typowo letnie kiedy owoce są w pełni dostępne na targach lub w naszym ogródku, póki co mamy zimę a do lata jeszcze troszkę czasu zostało. Jest to bardzo proste ciasto, które wyjdzie każdemu oraz zasmakuje większości. Ciasto jest lekkie i puszyste, a owoce są idealnym dodatkiem do całości. Nie jest to typowe ciasto z owocami i galaretką bo zamiast galaretki użyłam żelfixu aby zrobić żelkę z owocami na cieście. Owoce w lekkim syropie są naprawdę smaczne i córcia zajadała je w miseczce, bałam się że nie starczy do ciasta. Biszkopt upiekłam w małej formie, na 4 osoby, jutro piekę kolejne ciasto tym razem torcik dacquoise jest mega pyszny i prosty w przygotowaniu aczkolwiek nie każdy go lubi bo jest mega słodki :) 





Czas przygotowania 2h 30min
Porcja dla 4-6 osób


Przepis na biszkopt z owocami






Składniki:



  • Ciasto na biszkopt 
  • 2 opakowania 420g Fruit Cocktail Del Monte Develey 
  • 1 opakowanie ŻelFix






























Przygotowanie:
  • Ciasto upiec wg przepisu i wystudzić
  • Do rondelka wlewamy owoce z sokiem z puszki i zagotowujemy
  • Dodajemy ŻelFix, chwilę gotujemy o 2-3 min aż zacznie się robić gęste, ewentualnie można dodać 1 łyżeczkę cukru
  • Ściągamy z ognia i studzimy, musi być zimne i gęste
  • Nakładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki na 1h









Smacznego! :)

12 komentarzy:

  1. Pycha :) Uwielbiam wszelkie ciasta z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie, i jakli piękny kolor. Mniam, mniam.
    A propos dacquoise.. uwielbiam. Zrobiłam swoją wersję i powtarzałam. Zobaczę Twój wypiek, może znów się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu już kiedyś piekłam dacquoise to będzie mój drugi raz :) Mam nadzieję że wyjdzie tak samo smaczny :) albo i lepszy...

      Usuń
  3. Widzę biszkopt w mniejszej formie niż ten z linku. Podzielisz się informacją jakie są składniki na taką blaszkę i ile czasu piekłaś biszkopt? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam 30 min-170 stopni jeśli chodzi o składniki na tą małą foremkę to 3 jajka 90g pszennej 20g ziemniaczanej 90g cukru szczypta soli -

      Usuń
    2. Dziękuję! Na pewno wykorzystam. :)

      Usuń
  4. bardzo szybciutkie i lekkie ciasto :)
    Idealne na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż zatęskniłam za latem, ciepełkiem...ech..
    Torcik o którym piszesz piekłam kiedyś... I rzeczywiście jest bbb słodki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam pyszne :-) wygląda smakowicie :-) wpraszam się na kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda ten biszkopcik :)
    A dacquoisa uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)