Śniadanie na słodko można przyrządzić na wiele ulubionych sposobów, ja dziś się skusiłam na jabłka w cieście naleśnikowym dodatkowo polałam je syropem klonowym firmy Fungopol. Syrop klonowy jest wspaniałym zamiennikiem cukru lub miodu zawiera w sobie witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Nigdy wcześniej nie miałam okazji go wypróbować, ale przyznam szczerze, że jego smak naprawdę mi zasmakował, już się zastanawiam nad upieczeniem ciasteczek z jego użyciem, ciekawa jestem jak się sprawdzi w wypiekach. A z czym Wam najlepiej smakuje syrop klonowy?
Przepis na jabłka w cieście naleśnikowym
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 10 min
Składniki:
- 3 jabłka
- syrop klonowy Fungopol
- 250 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
- 100 ml mleka
- 100 ml wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Do mąki wlać mleko i wodę, dodać jajko i szczyptę soli, całość wymieszać mikserem tak aby nie było grudek
- Ciasto powinno być dość gęste, jeśli takie nie jest dodajemy mąki
- Jabłka obieramy ze skóry, kroimy w plasterki, usuwamy gniazda nasienne
- Rozgrzewamy olej
- Jabłka maczamy w cieście i smażymy na złoty kolor z każdej ze stron
- Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy tłuszcz
- Polewamy syropem klonowym
*syrop klonowy (maple syrup) jest wytwarzany z soku klonowego jest znacznie mniej kaloryczny od miodu, nie zawiera żadnych konserwantów. To znakomity produkt do pancakes, gofrów,różnego rodzaju ciast, lodów, mięsa, a nawet można z niego zrobić cukierki
Smacznego!
Mniam :)) na samą myśl zgłodniałam :)) chyba nie moge oglądać Twojego bloga :))
OdpowiedzUsuńhttp://maadeleinefashion.blogspot.com/
Mmmm... Bardzo lubię takie placuszki! Narobiłaś mi wielkiego apetytu!!!
OdpowiedzUsuńnaprawdę genialny blog, a ten post świetny ♥
OdpowiedzUsuńzapraszam cieplutko do mnie :)
http://flemour.blogspot.com/2015/01/graffiti.html
może obserwacja za obserwację? zacznij a na pewno się odwdzięczę :)
+jeśli masz sekundkę byłabym bardzo wdzięczna jeśli klikniesz w baner u mnie na blogu
Pyszne śniadanko! Syrop klonowy uwielbiam! :D
OdpowiedzUsuńOj rozmarzyłam się, jakie pyszności, zjadłabym. Zostaje mi tylko sobie popatrzeć albo takie zrobić :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuń