Ostatnio robiłam biszkopt z książki kucharskiej i wiecie co Wam powiem, nie urósł ani trochę, nie drgnął ani milimetra. Znalazłam przepis na idealny biszkopt na blogu u Krysi, zmieniłam tylko ilość składników bo chciałam ciut niższy, wyszedł taki jak powinien :) Cieszę się z tego bardzo, bo powiedziałam że jak i ten nie wyjdzie to kończę z pieczeniem ciast.
Biszkopt piekłam z tego przepisu już kilka razy i zawsze wychodzi, jak dla mnie idealny, póki co nie będę szukać innego. Ciasto biszkoptowe jest idealne na wszelkiego rodzaju torty, jak i zwykłe ciasto z owocami z galaretką.
W tym przepisie nie ma ani grama proszku do pieczenia. Polecam!
Przepis na biszkopt
Porcja na tortownicę 26 cm
Czas przygotowania ok 45 min
Składniki:
- 140g mąki pszennej tortowej
- 40g mąki ziemniaczanej
- 150g cukru
- 5 jajek
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielamy od białek
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli
- Nadal ubijając pianę dodajemy stopniowo cukier
- Jak już cukier dobrze połączy się z pianą, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku
- Na koniec przesiewamy obie mąki
- Dodajemy do masy i mieszamy szpatułką delikatnie, aczkolwiek dokładnie
- Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wkładamy ciasto
- Piekarnik nastawiamy na 170 stopni i pieczemy 30 min
- Po tym czasie wyciągamy blaszkę z biszkoptem, upuszczamy biszkopt z wysokości ok 50 cm
- Wkładamy do wyłączonego piekarnika i przy otwartych drzwiczkach studzimy ok 5 min
- Po tym czasie biszkopt można wyciągnąć i jeśli jest już ostudzony można go nożem delikatnie odkroić od brzegu tortownicy i wyciągnąć
Wskazówki:
- Jajka MUSZĄ mieć temperaturę pokojową!
- Mąki ziemniaczanej nie można zastąpić skrobią ziemniaczaną
- Najlepiej użyć drobnego cukru
- Aby dobrze ubić pianę należy uważać aby nie dostała się nawet odrobina żółtka
- Biszkopt należy po upieczeniu upuścić wtedy nam nie opadnie po upieczeniu
- Można użyć mniejszej tortownicy 23 cm wtedy będzie jeszcze wyższy
- Nie otwieramy drzwiczek piekarnika przy pieczeniu biszkoptu, ponieważ może opaść, ciasto można sprawdzić patyczkiem dopiero po 20 minutach pieczenia
Smacznego! :)
faktycznie wyszedł idealnie :)
OdpowiedzUsuńNie ma opcji żeby nie wyszedł :)
UsuńMmm... uwielbiam biszkopt :D Idealnie Ci się udał :D
OdpowiedzUsuńkasia-kate1.blogspot.com
Najprostsze przepisy zawsze najlepsze! Również uwielbiam biszkopt na wiele sposobów... :)
UsuńPiękny biszkopt :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) piękny a jaki dobry! :)
UsuńUwielbiam ten biszkopt, zawsze się udaje a najwięcej frajdy mam z rzucaniem :-)
OdpowiedzUsuńMoje dzieciaki dziś chciały nim rzucać :) ale nie ryzykowałam... :) heh bo zamiast o podłogę mogło im się zdarzyć o ścianę... ;)
UsuńWitam imienniczkę! Biszkopt, teoretycznie najprostsze ciasto, może być zmorą kucharza;) twój jest idealny! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeraz dzięki temu przepisowi mogę stwierdzić że proste :) moją zmorą już na pewno nie będzie... :)
UsuńWyszedł Ci idealnie:) Z chęcią wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńJak spróbujesz to będzie Twój ulubiony przepis na biszkopt :)
UsuńJa zawsze sypię na oko :)
OdpowiedzUsuńZawsze udaje mi się upiec spory biszkopt :D
Też często robię dużo przepisów na oko i w większości wychodzą :) zawsze coś dosypię od serca... :)
UsuńBardzo fajny przepis na puszysty i lekki biszkopt. Oficjalnie stał się jednym z moich dwóch ulubionych ! :) Osobiście zawsze wierna byłam tylko biszkoptowi z octem, ale ten również mnie nie zawiódł :) Mój przepis znajdziesz u mnie, może Ty też kiedyś wykorzystasz :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.dziurawykociol.pl/2014/11/najlepszy-przepis-na-biszkopt-tortowy.html
Z octem jeszcze nie próbowałam, dodawałam go tylko do drożdżówki :) świetne masz przepisy u siebie na blogu, będę zaglądać częściej :)
UsuńPiękny, puszysty biszkopt:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis,tak właśnie uczono mnie w szkole gastronomicznej……..i co najważniejsze to zawsze udaje się …….
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny