3 stycznia 2015

Biszkopt idealny - przepis podstawowy - sponge cake




Ostatnio robiłam biszkopt z książki kucharskiej i wiecie co Wam powiem, nie urósł ani trochę, nie drgnął ani milimetra. Znalazłam przepis na idealny biszkopt na blogu u Krysi, zmieniłam tylko ilość składników bo chciałam ciut niższy, wyszedł taki jak powinien :) Cieszę się z tego bardzo, bo powiedziałam że jak i ten nie wyjdzie to kończę z pieczeniem ciast.
Biszkopt piekłam z tego przepisu już kilka razy i zawsze wychodzi, jak dla mnie idealny, póki co nie będę szukać innego. Ciasto biszkoptowe jest idealne na wszelkiego rodzaju torty, jak i zwykłe ciasto z owocami z galaretką.
W tym przepisie nie ma ani grama proszku do pieczenia. Polecam!




Przepis na biszkopt






Porcja na tortownicę 26 cm
Czas przygotowania ok 45 min



Składniki:

  • 140g mąki pszennej tortowej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 150g cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli

















Przygotowanie:

  • Żółtka oddzielamy od białek
  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli
  • Nadal ubijając pianę dodajemy stopniowo cukier
  • Jak już cukier dobrze połączy się z pianą, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku
  • Na koniec przesiewamy obie mąki 
  • Dodajemy do masy i mieszamy szpatułką delikatnie, aczkolwiek dokładnie
  • Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wkładamy ciasto
  • Piekarnik nastawiamy na 170 stopni i pieczemy 30 min
  • Po tym czasie wyciągamy blaszkę z biszkoptem, upuszczamy biszkopt z wysokości ok 50 cm
  • Wkładamy do wyłączonego piekarnika i przy otwartych drzwiczkach studzimy ok 5 min
  • Po tym czasie biszkopt można wyciągnąć i jeśli jest już ostudzony można go nożem delikatnie odkroić od brzegu tortownicy i wyciągnąć 


Wskazówki:
  • Jajka MUSZĄ mieć temperaturę pokojową!
  • Mąki ziemniaczanej nie można zastąpić skrobią ziemniaczaną
  • Najlepiej użyć drobnego cukru
  • Aby dobrze ubić pianę należy uważać aby nie dostała się nawet odrobina żółtka
  • Biszkopt należy po upieczeniu upuścić wtedy nam nie opadnie po upieczeniu
  • Można użyć mniejszej tortownicy 23 cm wtedy będzie jeszcze wyższy
  • Nie otwieramy drzwiczek piekarnika przy pieczeniu biszkoptu, ponieważ może opaść, ciasto można sprawdzić patyczkiem dopiero po 20 minutach pieczenia




Smacznego! :)

18 komentarzy:

  1. Mmm... uwielbiam biszkopt :D Idealnie Ci się udał :D

    kasia-kate1.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najprostsze przepisy zawsze najlepsze! Również uwielbiam biszkopt na wiele sposobów... :)

      Usuń
  2. Uwielbiam ten biszkopt, zawsze się udaje a najwięcej frajdy mam z rzucaniem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje dzieciaki dziś chciały nim rzucać :) ale nie ryzykowałam... :) heh bo zamiast o podłogę mogło im się zdarzyć o ścianę... ;)

      Usuń
  3. Witam imienniczkę! Biszkopt, teoretycznie najprostsze ciasto, może być zmorą kucharza;) twój jest idealny! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz dzięki temu przepisowi mogę stwierdzić że proste :) moją zmorą już na pewno nie będzie... :)

      Usuń
  4. Wyszedł Ci idealnie:) Z chęcią wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak spróbujesz to będzie Twój ulubiony przepis na biszkopt :)

      Usuń
  5. Ja zawsze sypię na oko :)
    Zawsze udaje mi się upiec spory biszkopt :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też często robię dużo przepisów na oko i w większości wychodzą :) zawsze coś dosypię od serca... :)

      Usuń
  6. Bardzo fajny przepis na puszysty i lekki biszkopt. Oficjalnie stał się jednym z moich dwóch ulubionych ! :) Osobiście zawsze wierna byłam tylko biszkoptowi z octem, ale ten również mnie nie zawiódł :) Mój przepis znajdziesz u mnie, może Ty też kiedyś wykorzystasz :)

    http://www.dziurawykociol.pl/2014/11/najlepszy-przepis-na-biszkopt-tortowy.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z octem jeszcze nie próbowałam, dodawałam go tylko do drożdżówki :) świetne masz przepisy u siebie na blogu, będę zaglądać częściej :)

      Usuń
  7. Bardzo dobry przepis,tak właśnie uczono mnie w szkole gastronomicznej……..i co najważniejsze to zawsze udaje się …….
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...