Francuskie rożki z kawiorem z bakłażana i fetą

Nareszcie pogoda pozwala nam spędzać coraz więcej czasu na świeżym powietrzu, a co się z tym wiążę już wkrótce zacznie się sezon grillowy i oprócz pieczonych szaszłyków, karkówki, kiełbasek warto przygotować przystawki przed grillem, które nie pozwolą aby nasi goście siedzieli głodni nim dostaną danie główne. Można na przykład zaserwować lekkie rożki z ciasta francuskiego z dodatkiem kawioru z bakłażana oraz fetą. Czarnuszka nada trójkątom słodkawo-korzenny aromat jeśli za nią nie przepadamy można dodać czarnego lub jasnego sezamu lub innych nasion które lubimy. Sprawdzą się jako przystawka na ciepło lub zimno.
Mam nadzieję, że pomysł przypadnie Wam do gustu, bo mi bardzo zasmakowała ta wersja przystawki do grilla. 







Przepis na rożki francuskie z kawiorem z bakłażana i fetą 



Porcja na 15 szt
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego 375g
  • kawior z bakłażana 120 g Proeco
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 1 średnia cebula
  • 30 dag pieczarek
  • 1 jajko (rozbełtane)
  • sezam czarny lub jasny (lub inne nasiona np czarnuszka)
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

dodatkowo:
  • wykałaczki






Przygotowanie:

  • Ciasto kroimy na 15 kwadratów, które kroimy na pół tak aby wyszły trójkąty
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
  • Trójkąty smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem (ja użyłam gotowej mieszanki nasion sezamu,słonecznika i dyni)
  • Pieczemy około 12-15 minut w temp 200 stopni (piekarnik nagrzany) aż będą ładnie przyrumienione
  • W między czasie obieramy pieczarki i kroimy w kostkę
  • Cebulę również kroimy w drobną kosteczkę
  • Smażymy cebulkę na patelni, po chwili dodajemy pieczarki dusimy przez 3-4 minut 
  • Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem
  • Upieczone trójkąty wykładamy na kratkę do studzenia
  • Każdy trójkąt smarujemy kawiorem z bakłażana,dodajemy pieczarki z cebulą a następnie kładziemy pokruszoną fetę
  • Przykrywamy drugim trójkątem
  • Wkładamy wykałaczkę aby się nie rozleciały
  • Można udekorować każdy trójkąt oliwką lub pomidorkiem
  • Podajemy na ciepło lub zimno









Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo ładnie i kusi swoim wyglądem. Lubię takie napakowane ciekawym farszem ciasta francuskie i to niekoniecznie na słodko. Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)