21 marca 2016

Zakwas na żur wielkanocny

Dzisiaj pierwszy dzień kalendarzowej wiosny - słońce pięknie świeci, pogoda zaczyna Nas powoli rozpieszczać, coraz częściej zaczynam myśleć o pierwszym w tym roku grillowaniu, ale zanim to nastąpi najpierw  są przygotowania do Świąt Wielkanocnych - pierwsze porządki wiosenne, wysadzanie rzeżuchy, jak i również można zrobić swój zakwas na żurek. Jeśli zawsze kupowaliście gotowca w butelce to warto chociaż raz spróbować przygotować domowy zakwas - gwarantuje, że już więcej nie kupicie sklepowego.  Domowy zakwas jest prosty i szybki w przygotowaniu  a co najważniejsze jest o niebo smaczniejszy. Zakwas należy kisić przez 4-5 dni - im dłużej tym jego smak będzie bardziej intensywny i kwaśny. Nie wyobrażam sobie śniadania wielkanocnego beż żurku z jajem i kiełbasą białą a Wy? 





Przepis na domowy zakwas na żur 




Czas przygotowania:

5 minut plus 4-5 dni kiszenia



Składniki:

  • 8 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000 lub 720
  • 800-900 ml ciepłej przegotowanej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu 
  • 1 łyżka zakwasu chlebowego lub kromka chleba żytniego pieczonego na zakwasie
dodatkowo:
  • duży słoik (wyparzony)
  • gumka recepturka
  • gaza




Przygotowanie:
  • Do słoika wlewamy przegotowaną ciepłą wodę dodajemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie było żadnych grudek (można wlać wszystko do blendera i zmiksować na pełnych obrotach)
  • Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz obrane ze skórki i przekrojone ząbki czosnku
  • Można dodać też łyżkę zakwasu chlebowego lub kromkę domowego chleba żytniego jeśli posiadamy - przyspieszy to proces kiszenia, jeśli nie mamy to zakwas i tak się uda
  • Słoik przykrywamy gazą i owijamy gumką recepturką
  • Odstawiamy w kuchni na kilka dni do zakiszenia
  • Codziennie mieszamy zakwas najlepiej drewnianą łyżką
  • Zakwas jest gotowy po 4-5 dniach, wyciągamy wtedy czosnek oraz przyprawy i przelewamy do szklanej butelki i wstawiamy do lodówki
  • Zakwas musi pachnieć i smakować kwaskowo jeśli będzie gorzki tzn że nie nadaje się do spożycia









Wskazówki:
  • Im dłużej kisimy zakwas tym bardziej intensywny i kwaśny będzie jego smak
  • Woda na zakwas musi być ciepła ale nie gorąca
  • Na 250 g mąki przypada mniej więcej 1 litr wody
  • Zakwas można przechowywać około 3 tygodni w lodówce
  • Jeśli używamy kromki chleba do zakwasu musi być upieczony na prawdziwym zakwasie bez drożdży, ponieważ może spleśnieć
  • Zakwasu wystarczy na 2,5 litra żurku

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...