Przepis na domowy zakwas na żur
Czas przygotowania:
5 minut plus 4-5 dni kiszenia
Składniki:
- 8 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000 lub 720
- 800-900 ml ciepłej przegotowanej wody
- 4 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- 1 łyżka zakwasu chlebowego lub kromka chleba żytniego pieczonego na zakwasie
dodatkowo:
- duży słoik (wyparzony)
- gumka recepturka
- gaza
Przygotowanie:
- Do słoika wlewamy przegotowaną ciepłą wodę dodajemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie było żadnych grudek (można wlać wszystko do blendera i zmiksować na pełnych obrotach)
- Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz obrane ze skórki i przekrojone ząbki czosnku
- Można dodać też łyżkę zakwasu chlebowego lub kromkę domowego chleba żytniego jeśli posiadamy - przyspieszy to proces kiszenia, jeśli nie mamy to zakwas i tak się uda
- Słoik przykrywamy gazą i owijamy gumką recepturką
- Odstawiamy w kuchni na kilka dni do zakiszenia
- Codziennie mieszamy zakwas najlepiej drewnianą łyżką
- Zakwas jest gotowy po 4-5 dniach, wyciągamy wtedy czosnek oraz przyprawy i przelewamy do szklanej butelki i wstawiamy do lodówki
- Zakwas musi pachnieć i smakować kwaskowo jeśli będzie gorzki tzn że nie nadaje się do spożycia
Wskazówki:
- Im dłużej kisimy zakwas tym bardziej intensywny i kwaśny będzie jego smak
- Woda na zakwas musi być ciepła ale nie gorąca
- Na 250 g mąki przypada mniej więcej 1 litr wody
- Zakwas można przechowywać około 3 tygodni w lodówce
- Jeśli używamy kromki chleba do zakwasu musi być upieczony na prawdziwym zakwasie bez drożdży, ponieważ może spleśnieć
- Zakwasu wystarczy na 2,5 litra żurku
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)