Jajka po benedyktyńsku



To śniadanie chodziło za mną już od kilku dni..Jak na złość od dwóch dni nie ma prądu, w końcu się udało :) było warto! jak się na coś czeka to ma się jeszcze większą ochotę...
Jajka po benedyktyńsku to tzw jajka w koszulkach, idealne na śniadanie lub kolacje, obowiązkowo podane z sosem holenderskim, do tego ciepła podpieczona bułeczka...
Jajko w koszulce podajemy na bułeczce, rozcinamy środek aby płynne żółtko mogło się rozlać po całość, posypujemy szczypiorkiem...Nie ma co więcej opisywać, trzeba spróbować :)





Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania: ok 5 min

Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu
  • 1 bułka
  • szczypiorek do posypania
  • sól
  • masło
dodatkowo:
 


Przygotowanie:

  • Bułkę przekraiwamy na pół smarujemy masłem,wkładamy do piekarnika na 190 stopni i podpiekamy przez 4-5 min
  • Jajko wbijamy do szklanki lub na talerzyk,delikatnie tak aby nie rozerwać skorupką żółtka
  • Do wrzącej wody z dodatkiem łyżki octu wkładamy jajko,gotujemy ok 1,5 min
  • W między czasie przygotowujemy sos holenderski (przepis)
  • Podpieczone bułki wyciągamy z piekarnika
  • Z wody łyżką cedzakową wyciągamy jajko,które układamy na bułce,całość polewamy sosem holenderkim i posypujemy szczypiorkiem
 


    Wskazówki:
    • Na bułki w czasie pieczenia można położyć plaster sera
    • Jajka można delikatnie posolić jak już będą wyłożone na bułce
     



     


      3 komentarze:

      Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)