Deser bezowy z bitą śmietaną przekładany malinami



Obłędnie pyszny,muszę się przyznać, że zjadłam aż cztery desery od razu.Pierwszy raz go próbowałam w restauracji Hubertus,która ma naprawdę pyszne desery,szef kuchni z pewnością wie jak zaspokoić słodkie pragnienie naszego podniebienia.
Deser jest przekładany pokruszonymi bezikami, lekko kwaskowatym musem malinowym a na wierzchu znajduje się bita śmietana udekorowana malinką lub truskawką.
Nie darowałabym sobie gdybym tego pysznego deseru nie odtworzyła w domu,robi się go w trybie ekspresowym więc jeśli chcemy przygotować go na przyjęcie dla 20 osób,śmiało można go wybrać jeśli zależy nam na szybkim czasie przygotowania.



...Na jednym się nie kończy... 



Porcja dla 6 osób
Czas ok 5 min

Składniki:
  • śmietanka łaciata do deserów 30% 500ml
  • 1 opakowanie śmietan fix
  • 3 łyżki cukru pudru do śmietany
  • 1 lub 2 łyżeczki cukru pudru do malin
  • mrożone lub świeże maliny 250g
  • beza
  • 2-3 truskawki
 

 

 

    Przygotowanie:

    • Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy śmietan fix i cukier puder, miksujemy jeszcze ok 1 min aby wszystko się ładnie połączyło
    • Maliny rozmrażamy i wrzucamy wraz z łyżeczką cukru pudru do blendera miksujemy na gładki mus dodajemy dwie truskawki
    • Bezę kruszymy na malutkie kawałeczki
    • Do pucharka deserowego wkładamy pokruszoną bezę,śmietanę,mus,bezę,mus i na górę śmietanę
    • Dekorujemy 1/4 truskawki lub malinami
     




      Bezę przygotowujemy dzień wcześniej lub kupujemy gotową

      Składniki na bezę:

      • 4 białka
      • szczypta soli
      • 250g cukru pudru
      • płaska łyżka mąki ziemniaczane

        Lekko kwaskowaty mus malinowy i bita śmietana do tego słodkie chrupiące bezy,połączenie zrównoważone wręcz idealne..... 
         
         

        Przygotowanie:
        • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
        • Stopniowo dodajemy cukier puder po jednej łyżce
        • Pod koniec miksowania dodać mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcz 2 min
        • Masę bezową wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,rozsmarować na ok 3cm wysokości
        • Pieczemy bezę w nagrzanym piekarniku do 140 stopni przez 10 min po tym czasie zmniejszamy do 130 stopni i pieczemy jeszcze 30-35 min
        Smacznego! :)




        7 komentarzy:

        1. Wygląda naprawdę smakowicie :) poczekam na świeże malinki i wypróbuję :)

          OdpowiedzUsuń
        2. Ja użyłam świeżych malin,mają już w Lidlu,co prawda nie są to nasze polskie,ale lepsze świeże niż mrożone :)

          OdpowiedzUsuń
        3. pysznie wygląda :)uwielbiam deserki z bezą

          OdpowiedzUsuń
        4. Same pyszności……..i jeszcze do tego beza….hmm hmmm
          http://bit.ly/pakietmedyczny

          OdpowiedzUsuń
        5. Uwielbiam takie deserki, są pyszne :-)

          OdpowiedzUsuń

        Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)