Omlet białkowy inaczej placek proteinowy jest to idealne połączenie białka i zdrowych tłuszczy.
Jeśli dużo trenujemy warto wzbogacić naszą dietę o białka ponieważ zawierają one dużo protein. Zawarte w jajkach witaminy i antyoksydanty korzystnie wpływają na nasz organizm. Sprawdzi się jako śniadanie przed treningiem lub po treningowe uzupełnienie białka i cukrów.
Przepis na omlet białkowy
Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania 10 minut
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1 łyżka mleka roślinnego
- 1 banan
- 50g rodzynek
- 1 łyżka miodu nektarowego z orzechami włoskimi Lidl
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Białka oddzielamy od żółtek
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem aby zmiękły
- Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę
- Do sztywnej piany dodajemy mąkę kokosową, mleko np migdałowe oraz jedno żółtko
- Banana dzielmy na pół: jedną połowę rozgniatamy widelcem i dodajemy do masy białkowej a drugą połowę kroimy w plasterki i zostawiamy do położenia na omlecie
- Dodajemy odsączone od wody rodzynki
- Całość delikatnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, zmniejszamy ogień
- Wylewamy masę i smażymy na malutkim ogniu pod przykryciem przez parę minut aż będzie złocisty
- Przekładamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minuty
- Omlet wykładamy na talerz, dekorujemy plasterkami banana oraz polewamy jedną łyżką miodu nektarowego z orzechami włoskimi
Smacznego! :)
Nigdy nie widziałam takiego miodu ! Super pomysł ;)
OdpowiedzUsuńPyszny omlecik kochana :-)
OdpowiedzUsuń