Omlet białkowo-bananowy z rodzynkami i orzechami - fit śniadanie

Dzisiejsze śniadanie było wyjątkowo słodziutkie, mimo że nie dodałam ani grama cukru.
Omlet białkowy inaczej placek proteinowy jest to idealne połączenie białka i zdrowych tłuszczy.
Jeśli dużo trenujemy warto wzbogacić naszą dietę o białka ponieważ zawierają one dużo protein. Zawarte w jajkach witaminy i antyoksydanty korzystnie wpływają na nasz organizm. Sprawdzi się jako śniadanie przed treningiem lub po treningowe uzupełnienie białka i cukrów.




Przepis na omlet białkowy  




Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania 10 minut




Składniki:














Przygotowanie:
  • Białka oddzielamy od żółtek
  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem aby zmiękły
  • Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę
  • Do sztywnej piany dodajemy mąkę kokosową, mleko np migdałowe oraz jedno żółtko
  • Banana dzielmy na pół: jedną połowę rozgniatamy widelcem i dodajemy do masy białkowej a drugą połowę kroimy w plasterki i zostawiamy do położenia na omlecie
  • Dodajemy odsączone od wody rodzynki
  • Całość delikatnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, zmniejszamy ogień
  • Wylewamy masę i smażymy na malutkim ogniu pod przykryciem przez parę minut aż będzie złocisty 
  • Przekładamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minuty
  • Omlet wykładamy na talerz, dekorujemy plasterkami banana oraz polewamy jedną łyżką miodu nektarowego z orzechami włoskimi











Smacznego! :)

2 komentarze:

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)