16 marca 2015

Rozgrzewająca kasza gryczana z papryką chilli, tofu i brokułami - olej lniany dr Budwig



Kolejna pyszna propozycja zdrowego posiłku. Taki talerz rozgrzewającej kaszy nasyci organizm na dobre 3-4 h, trzeba jednak pamiętać że przy wyborze kaszy najlepiej wybierać te które są pakowane luzem a nie w woreczkach. Dodatkiem do kaszy było tofu ale jeśli wolicie mięsko - to proponuję chude mięso indyka lub wołowinę, aby podkręcić metabolizm dodałam ostrą paprykę chilli.
W mojej spiżarni pojawił się nowy dodatek do żywności OLEJ LNIANY dr Budwig Ol'Vita, można go pić bez niczego ale lepiej podawać z potrawą - wówczas jest lepiej wchłaniany przez organizm.
Olej lniany jest wyciskany z nasion lnu, tłoczony na zimno. Jego największą zaletą jest to, że ma bogatą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są zbawienne przy obniżaniu cholesterolu. Olej lniany stosowany jest przy leczeniu zaparć oraz choroby wrzodowej żołądka.
Olej lniany można stosować na zimno np do sałatek lub gotowanych potraw na parze, nie powinno się na nim smażyć ponieważ traci swoje wartości odżywcze.
Jeśli dbamy o naszą sylwetkę poprzez uprawianie sportu, warto wspomóc naszą dietę olejem lnianym przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej oraz zapobiega jej odkładaniu. W zależności od potrzeb naszego organizmu powinno się stosować od 2-5 łyżek oleju lnianego dziennie w czasie posiłków. Dr Budwig w swojej diecie proponuje pastę przygotowaną z chudego twarogu niepasteryzowanego z dodatkiem oleju lnianego - należy ją zmiksować do konsystencji gładkiej masy. Już wkrótce na blogu przepis na tą pastę z dodatkiem ziół i warzyw 








Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania 30 minut


Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 100 g tofu
  • 3 różyczki brokuł
  • 1/5 papryki chilli
  • olej kokosowy Ol'Vita
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • szczypta curry
  • sól himalajska
  • pieprz świeżo zmielony
  • 1 łyżka oleju lnianego dr Budwig Ol'Vita













Przygotowanie:
  • Brokuły gotujemy na parze
  • Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut
  • Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy ugotowaną kaszę, tofu oraz paprykę chilli
  • Smażymy przez 10 minut, doprawiamy solą, pieprzem ,curry oraz sosem sojowym
  • Wykładamy na talerz i polewamy 1 łyżką oleju lnianego 






Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Bardzo fajne i zdrowe danie. Zjadłabym takie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie zdrowe, smaczne dania. Bardzo fajne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale u Ciebie smacznie i zdrowo. Wiele dobrego słyszałam o tym oleju. Nawet miałam go kupić. Kto wie. Zachęciłaś mnie tym postem :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...