12 marca 2015

Jajka w sosie musztardowym - Wielkanoc





W  Naszym wielkanocnym koszyczku tradycyjnie powinny znaleźć się jajka, kiełbaska, chlebek, babka, sól, szynka, ser, baranek lukrowy. Zawsze staram się włożyć jak najwięcej do małego koszyczka - dużo w nim miejsca zajmują kolorowe jajka farbowane przez dzieci. Jajko to symbol życia i odrodzenia - dlatego jest ważna potrawa wielkanocna. Od wielu lat robię jajka  z różnymi sosami np musztardowym, chrzanowym oraz holenderskim.
Dzisiaj przygotowałam jajka w sosie musztardowym, który pasuje nie tylko do jajek ale również do każdego białego mięsa np drobiu lub królika.









Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania 10 minut


Składniki:
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon Develey
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • szczypiorek
  • 100 ml śmietany 30%
  • 100 ml wody













Przygotowanie:

  • Jajka gotujemy w osolonej wodzie przez 6-7 minut
  • Zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupki
  • Jajka przekroić na pół i ułożyć na talerzu
  • W między czasie robimy sos musztardowy:  Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy mąkę, chwilę podsmażamy tak aby nie zbrązowiała, dodajemy wodę i energicznie mieszamy
  • Dodajemy musztardę, miód oraz śmietanę - całość dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki
  • Doprawiamy solą i pieprzem - jeśli sos jej zbyt gęsty można dodać wody
  • Smakujemy sosu jeśli jest zbyt słony można dodać miodu, jeśli słabo wyczuwalny smak musztardy można jeszcze odrobinę jej dodać 
  • Jajka solimy oraz posypujemy pieprzem, polewamy sosem oraz posypujemy szczypiorkiem






Smacznego! :)

1 komentarz:

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...