Naleśniki ryżowe z dżemem z owoców leśnych





Śniadanie na słodko? czemuż by nie.. dostałam od koleżanki przepis na naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej dodatkiem był dżem niskosłodzony z owoców leśnych. Mąka ryżowa powstaje w procesie drobnego zmielenia ziaren ryżu. Ma szeroki wachlarz zastosowań w kuchni np do naleśników, ciastek, pieczywa można też zagęszczać nią sosy i zupy. Jak dla mnie naleśniki z mąki ryżowej w smaku nie różnią się aż tak bardzo od tradycyjnych z mąki pszennej, chociaż moja córcia stwierdziła że naleśniki mają inny smak niż zawsze.
Nie mam konieczności stosowania diety bezglutenowej ale czasami warto dla odmiany spróbować innych substytutów mąki pszennej. Mąka ryżowa jest mniej kaloryczna od pszennej dlatego dania przygotowane z jej użyciem będą zdrowsze i lżejsze.  Polecana dla alergików oraz osób, które muszą mieć posiłki lekkostrawne.




Przepis na naleśniki ryżowe







Składniki:

  • 3/4 szklanki ekologicznej mąki ryżowej Symbio
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • dżem ekologiczny niskosłodzony owoce leśne Symbio
  • olej do smażenia











Przygotowanie:
  • Wsypujemy mąkę do miski 
  • Dodajemy mleko, wodę i jajka, całość mieszamy na średnich obrotach
  • Dodajemy sól, miód i olej, mieszamy jeszcze 1 minutę i odstawiamy na 10 minut
  • Rozgrzewamy patelnię najlepiej ceramiczną delikatnie nacieramy ją olejem
  • Smażymy naleśniki z każdej ze stron
  • Podajemy z dżemem, zawijamy w kopertę lub rulon









Smacznego! :)

17 komentarzy:

  1. Naleśniki ryżowe to dla mnie nowość. Jadłam już wiele innych ale tych jeszcze nie. Pysznie wyglądają :-) miłego dzionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno bardzo smaczne, ale ja zakochałam się w gazectowym talerzu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Talerzyk dostałam od mamy, nie wiem skąd go wzięła ale wiedziała że ma być przeznaczony do zdjęć i ma mieć charakter :)

      Usuń
  3. narobiłaś mi ochoty! :) Teraz jestem zmuszona zrobić naleśniki. Pychota :3

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie też są nowością...ale wyglądają przepysznie...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie używałam mąki ryżowej. Ale wszystko jest do nadrobienia. Ja tez lubię eksperymentować w kuchni. Twoje naleśniki mi się podobają. Chętnie bym zjadła, bo bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu musisz spróbować naprawdę bardzo smacznie wyszło, ładnie pachnie ryżem a naleśniczki zdecydowanie bardziej lekkostrawne niż z mąki pszennej.

      Usuń
  6. wygląda bardzo smakowicie :)

    ja ostatnio trochę eksperymentuję....widziałam w sklepie na półce ze zdrową żywnością taką make - muszę zakupić i zrobić te pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko znajdę fajny przepis z użyciem mąki kokosowej to zrobię coś pysznego, mąka już czeka :)

      Usuń
  7. już całkiem używam innych mąk niż pszenna, dlatego chłonę takie cudne przepisy ! Naleśniki extra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dopiero zaczynam i z chęcią poeksperymentuję z nowymi mąkami.

      Usuń
  8. Świetny pomysł, wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)