Pierogi to danie tradycyjnie polskie, dzięki prostocie ma wielu zwolenników. Można je przygotowywać na słodko lub słono. W sezonie uwielbiam pierogi na słodko - z jagodami, truskawkami,wiśniami - polane słodką śmietanką oraz posypane cukrem - kocham uroki lata. W porze jesienno-zimowej częściej goszczą na moim stole wytrawne smaki bo jak tu nie zjeść pierogów z kapustą i grzybami lub ruskich na Boże Narodzenie. Często chodzę do zaprzyjaźnionej pierogarnii, zawsze kupuję pierogi ze szpinakiem i fetą - jest to pierogowy nr 1 jak dla mnie :)
Dzisiaj przygotowałam dla odmiany na słodko-kwaśno, pomimo że nie ma sezonu na owoce. Dodatkiem była konfitura pigwowa Fungopol - zazwyczaj dodaję ją do herbaty aby wzbogacić jej smakiem. Pigwa na właściwości lecznicze np wspomaga leczenie przeziębienia jak i w stanach zapalnych układu pokarmowego. W smaku jest bardziej dość kwaśna ale słodycz sosu pomarańczowego zrównoważyła całość dania.
Przepis na pierogi z pigwą i sosem pomarańczowym
Czas przygotowania 30 minut
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 125 ml gorącej wody
- szczypta soli
dodatkowo:
- pigwa do herbaty 200g Fungopol
Przygotowanie:
- Mąkę wsypujemy do misy miksera dodajemy ciepłą wodę i szczyptę soli
- Całość miksujemy hakiem na średnich obrotach, aż ciasto zacznie odchodzić od misy
- Wyrobione ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i rozwałkujemy dość cienko 2-3 mm
- Szklanką lub obręczą wykrawamy koła
- Na środku każdego z nich kładziemy 1 łyżeczkę konfitury pigwowej
- Zlepiamy brzegi ciasta formując pierogi
- Pierogi gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia
- Wykładamy na półmisek łyżką cedzakową i polewamy sosem pomarańczowym
Sos pomarańczowy:
- 2 pomarańcze
- 70 g cukru trzcinowego
- 70 g zimnego masła
- 20 ml likieru pomarańczowego (Cointreau)
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Wyciskamy sok z pomarańczy usuwając pestki
- Na dno suchej i rozgrzanej patelni wsypujemy cukier i go rozpuszczamy
- Dodajemy sok pomarańczowy i likier, energicznie mieszamy
- Gotujemy sos przez 7 minut aż odparuje połowa a cukier się rozpuści
- Ściągamy z ognia i dodajemy masło oraz szczyptę soli, całość dokładnie mieszamy aż wszystko się połączy
Wskazówki:
- Jeśli nie mamy wprawy w lepieniu pierogów warto kupić foremki do wykrawania i zlepiania pierogów cena 11,99 zł. W zestawie są 3 foremki różnej wielkości (do kupienia w sklepie Lidl ) są bardzo pomocne, dzisiaj właśnie w taki sposób przygotowałam moje pierogi
*Wpis zawiera lokowanie produktu
Smacznego! :)
Rewelacyjny pomysł :-) uwielbiam pigwę, ale jeszcze z pierogami jej nie jadłam. Jestem przekonana, że są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na farsz :) super
OdpowiedzUsuńpierogi z pigwą to fantastyczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńpierogi uwielbiam i robię dość często, ale z pigwą??!! nie robiłam nigdy! muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńSuper nadzienie ;)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc to z nadzieniem pigwowym jeszcze nigdy nie jadłam..
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi na słodko. Ale robiłam z owocami ale słodkim serkiem. Świetny pomysł na wykorzystanie konfitury do nadzienia :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie i naszła mnie ochota na słodycz w pierogowym cieście. :)
OdpowiedzUsuń