17 lutego 2015

Pierogi z konfiturą pigwową z sosem pomarańczowym







Pierogi to danie tradycyjnie polskie, dzięki prostocie ma wielu zwolenników. Można je przygotowywać na słodko lub słono. W sezonie uwielbiam pierogi na słodko - z jagodami, truskawkami,wiśniami - polane słodką śmietanką oraz posypane cukrem - kocham uroki lata. W porze jesienno-zimowej częściej goszczą na moim stole wytrawne smaki bo jak tu nie zjeść pierogów z kapustą i grzybami lub ruskich na Boże Narodzenie. Często chodzę do zaprzyjaźnionej pierogarnii, zawsze kupuję pierogi ze szpinakiem i fetą - jest to pierogowy nr 1 jak dla mnie :)
Dzisiaj przygotowałam dla odmiany na słodko-kwaśno, pomimo że nie ma sezonu na owoce. Dodatkiem była konfitura pigwowa Fungopol - zazwyczaj dodaję ją do herbaty aby wzbogacić jej smakiem. Pigwa na właściwości lecznicze np wspomaga leczenie przeziębienia jak i w stanach zapalnych układu pokarmowego. W smaku jest bardziej dość kwaśna ale słodycz sosu pomarańczowego zrównoważyła całość dania. 







Przepis na pierogi z pigwą i sosem pomarańczowym






Czas przygotowania 30 minut
Porcja dla 4 osób



Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 125 ml gorącej wody
  • szczypta soli
dodatkowo:























Przygotowanie:
  • Mąkę wsypujemy do misy miksera dodajemy ciepłą wodę i szczyptę soli
  • Całość miksujemy hakiem na średnich obrotach, aż ciasto zacznie odchodzić od misy
  • Wyrobione ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i rozwałkujemy dość cienko 2-3 mm
  • Szklanką lub obręczą wykrawamy koła
  • Na środku każdego z  nich kładziemy 1 łyżeczkę konfitury pigwowej
  • Zlepiamy brzegi ciasta formując pierogi
  • Pierogi gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia
  • Wykładamy na półmisek łyżką cedzakową i polewamy sosem pomarańczowym






Sos pomarańczowy:

  • 2 pomarańcze
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 70 g zimnego masła
  • 20 ml likieru pomarańczowego (Cointreau)
  • szczypta soli


Przygotowanie:
  • Wyciskamy sok z pomarańczy usuwając pestki
  • Na dno suchej i rozgrzanej patelni wsypujemy cukier i go rozpuszczamy
  • Dodajemy sok pomarańczowy i likier, energicznie mieszamy
  • Gotujemy sos przez 7 minut aż odparuje połowa a cukier się rozpuści
  • Ściągamy z ognia i dodajemy masło oraz szczyptę soli, całość dokładnie mieszamy aż wszystko się połączy
Wskazówki:

  • Jeśli nie mamy wprawy w lepieniu pierogów warto kupić foremki do wykrawania i zlepiania pierogów cena 11,99 zł. W zestawie są 3 foremki różnej wielkości (do kupienia w sklepie Lidl ) są bardzo pomocne, dzisiaj właśnie w taki sposób przygotowałam moje pierogi








*Wpis zawiera lokowanie produktu


Smacznego! :)

8 komentarzy:

  1. Rewelacyjny pomysł :-) uwielbiam pigwę, ale jeszcze z pierogami jej nie jadłam. Jestem przekonana, że są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pierogi z pigwą to fantastyczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pierogi uwielbiam i robię dość często, ale z pigwą??!! nie robiłam nigdy! muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczerze mówiąc to z nadzieniem pigwowym jeszcze nigdy nie jadłam..

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pierogi na słodko. Ale robiłam z owocami ale słodkim serkiem. Świetny pomysł na wykorzystanie konfitury do nadzienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają cudownie i naszła mnie ochota na słodycz w pierogowym cieście. :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...