Śniadanie na słodko? czemuż by nie.. dostałam od koleżanki przepis na naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej dodatkiem był dżem niskosłodzony z owoców leśnych. Mąka ryżowa powstaje w procesie drobnego zmielenia ziaren ryżu. Ma szeroki wachlarz zastosowań w kuchni np do naleśników, ciastek, pieczywa można też zagęszczać nią sosy i zupy. Jak dla mnie naleśniki z mąki ryżowej w smaku nie różnią się aż tak bardzo od tradycyjnych z mąki pszennej, chociaż moja córcia stwierdziła że naleśniki mają inny smak niż zawsze.
Nie mam konieczności stosowania diety bezglutenowej ale czasami warto dla odmiany spróbować innych substytutów mąki pszennej. Mąka ryżowa jest mniej kaloryczna od pszennej dlatego dania przygotowane z jej użyciem będą zdrowsze i lżejsze. Polecana dla alergików oraz osób, które muszą mieć posiłki lekkostrawne.
Przepis na naleśniki ryżowe
Składniki:
- 3/4 szklanki ekologicznej mąki ryżowej Symbio
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 2 jajka
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
dodatkowo:
- dżem ekologiczny niskosłodzony owoce leśne Symbio
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Wsypujemy mąkę do miski
- Dodajemy mleko, wodę i jajka, całość mieszamy na średnich obrotach
- Dodajemy sól, miód i olej, mieszamy jeszcze 1 minutę i odstawiamy na 10 minut
- Rozgrzewamy patelnię najlepiej ceramiczną delikatnie nacieramy ją olejem
- Smażymy naleśniki z każdej ze stron
- Podajemy z dżemem, zawijamy w kopertę lub rulon
Smacznego! :)
pyszne naleśniki!
OdpowiedzUsuńNaleśniki ryżowe to dla mnie nowość. Jadłam już wiele innych ale tych jeszcze nie. Pysznie wyglądają :-) miłego dzionka :-)
OdpowiedzUsuńPyszności!!!
OdpowiedzUsuńNa pewno bardzo smaczne, ale ja zakochałam się w gazectowym talerzu.
OdpowiedzUsuń:) Talerzyk dostałam od mamy, nie wiem skąd go wzięła ale wiedziała że ma być przeznaczony do zdjęć i ma mieć charakter :)
Usuńnarobiłaś mi ochoty! :) Teraz jestem zmuszona zrobić naleśniki. Pychota :3
OdpowiedzUsuńRób :) pokusie trzeba ulec a nie się opierać :)
UsuńDla mnie też są nowością...ale wyglądają przepysznie...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńChętna jestem na taką kolację !
OdpowiedzUsuńMarta zapraszam :)
UsuńNie używałam mąki ryżowej. Ale wszystko jest do nadrobienia. Ja tez lubię eksperymentować w kuchni. Twoje naleśniki mi się podobają. Chętnie bym zjadła, bo bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńKrysiu musisz spróbować naprawdę bardzo smacznie wyszło, ładnie pachnie ryżem a naleśniczki zdecydowanie bardziej lekkostrawne niż z mąki pszennej.
Usuńwygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńja ostatnio trochę eksperymentuję....widziałam w sklepie na półce ze zdrową żywnością taką make - muszę zakupić i zrobić te pyszności :)
Jak tylko znajdę fajny przepis z użyciem mąki kokosowej to zrobię coś pysznego, mąka już czeka :)
Usuńjuż całkiem używam innych mąk niż pszenna, dlatego chłonę takie cudne przepisy ! Naleśniki extra :))
OdpowiedzUsuńA ja dopiero zaczynam i z chęcią poeksperymentuję z nowymi mąkami.
UsuńŚwietny pomysł, wypróbuję :D
OdpowiedzUsuń