Tradycyjna sałatka jarzynowa - z pieczonych warzyw



Wiem, że Święta już blisko, będzie dużo ulubionych potraw wigilijnych, co niektóre przygotowywane raz może 2 razy do roku :) Smakują nam tak bardzo bo nie jemy ich zbyt często, kojarzą się nam z ciepłem, domową atmosferą, wspólnie spędzonym czasem. Dzisiaj miałam ochotę na przygotowanie klasycznej sałatki jarzynowej - robię z typowo tradycyjnych składników: ziemniaki, marchew, pietrucha, seler, kukurydza, groszek ,cebula, ogórek kiszony, wiejskie jaja, majonez i musztarda. Nie dodaję jabłka ponieważ uważam, że jabłka puszczają sok i wtedy sałatka szybciej się psuje. Sałatka jarzynowa obowiązkowo musi znaleźć się na stole wigilijnym - nie znam domu w którym by jej zabrakło. Cebulkę należy pokroić dość drobno. ponieważ może być zbyt wyczuwalna w sałatce, można ją oczywiście zastąpić łagodniejszą wersją czyli np szalotką lub czerwoną cebulą albo w ogóle ją pominąć. Sałatkę robię na dwa sposoby tak jak mnie uczyła babcia - z gotowanych warzyw lub w sposób jaki robię od paru dobrych lat - z pieczonych warzyw. Nie żeby tamta z gotowanych była zła, niedobra, oczywiście też jest bardzo smaczna, aczkolwiek tak jak wiemy warzywa które, są podsmażone lub podpieczone nabierają bardziej aromatycznego smaku. Dziś będę przygotowywać wersję z pieczonymi warzywami - a ziemniaków zawsze piekę więcej bo chętnych na wyjadanie pieczonych ziemniaków nigdy nie brakuje ;) Jeśli jeszcze nie próbowaliście to naprawdę polecam.


Przepis na sałatką jarzynową  


Porcja na ok 2kg sałatki ( duża miska) dla ok 8 osób
Czas przygotowania: 50 min plus co najmniej 2h chłodzenia w lodówce

Składniki:
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 średnie marchewki
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 średnia cebula
  • 6 ogórków kiszonych
  • 5 jajek
  • 4 plasterki szynki drobiowej ( można pominąć jeśli ma być to sałatka postna)
  • puszka groszku konserwowego ok 400g
  • puszka kukurydzy konserwowej ok 340g Develey
  • 4 łyżki majonezu Wiejskiego Develey
  • 1 łyżka musztardy bawarskiej Develey
  • sól oraz pieprz ( tyle ile sałatka wchłonie)





Przygotowanie:

  • Warzywa myjemy w skórce, bardzo dokładnie
  • Na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia układamy warzywa, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy przez ok 45 minut
  • Cebulkę siekamy bardzo drobniutko
  • Ogórek kiszony obieramy ze skórki, również bardzo drobno kroimy, odsączamy nadmiar soku z ogórków
  • Jajka gotujemy na twardo ok 8 minut, odstawiamy do wystygnięcia, kroimy w kostkę
  • Kukurydzę oraz groszek odsączamy na sicie
  • Ugotowane i przestudzone warzywa kroimy w kostkę i wkładamy do dużej miski
  • Dodatkowo wkładamy resztę składników
  • Doprawiamy musztardą, majonezem oraz solą i pieprzem
  • Nigdy nie trzymam się sztywno doprawianiem przyprawami do smaku ponieważ, wszystko zależy od wielkości i rodzaju użytych składników. Warto doprawiać sałatkę pod swoje kubki smakowe, jestem zdania że lepiej dodać mniej i móc później doprawić niż jak mielibyśmy przesadzić
  •  Należy wziąć pod uwagę fakt że sałatka zawsze wchłonie pieprz, więc jeśli nam się wydaje że już jest dobrze dodać odrobinę więcej








Smacznego! :)

8 komentarzy:

  1. W moim domu nigdy jej nie ma w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Na Śląsku robi się coś bardzo podobnego i nazywa się szałot, ale to raczej dodatek do obiadu czy sałatka na imprezę urodzinową.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką sałatkę, zawsze robię na święta :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jarzynowa jest bezkonkurencyjna, zawsze jest mile widziana na moim stole.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta sałatka smakuje wszystkim i przy każdej okazji, klasyka najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatka robiona obowiązkowo ba każde święta :) Z pieczonych warzyw jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka sałatka zawsze musi być. Choćby mała miseczka, ale ... jest. Bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)