Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami - szczawiówka

  
  Szczawiowa to tradycyjna zupa letnia, sezon jest dość krótki od maja do sierpnia. Warto korzystać z sezonowości warzyw i owoców bo wtedy są najsmaczniejsze ale o tym chyba nie muszę nikomu mówić. Szczaw można mrozić lub wekować do słoiczków aby na dłużej cieszyć się smakiem szczawiowej nawet zimą. Jeśli nie mamy ogródka w którym posadzimy tą wieloletnią roślinę można poszukać na łąkach, oczywiście takich które są z dala od spalin samochodów. Przygotowałam dzisiaj wspaniałą  i orzeźwiającą zupkę szczawiową, do której wykorzystałam szczaw ze słoiczka firmy Develey. Zupa jest lekko kwaskowata, a jajko na twardo jest idealnym jej uzupełnieniem.








Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 20 min

Składniki:

  • 1 słoik przecieru szczawiowego 300g Develey
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 4 jajka (od szczęśliwej kurki) ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka musztardy Develey
  • 3 łyżki śmietany 30% lub 18%
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki








Przygotowanie:
  • Wlewamy do garnka bulion warzywny i zagotowujemy
  • Obieramy ziemniaki i marchewkę i kroimy w kostkę dodajemy do bulionu, gotujemy aż będą miękkie
  • W między czasie gotujemy jajka na twardo, jak się ugotują studzimy pod zimną wodą i obieramy ze skorupki, przekrajmy na pół
  • Dodajemy do bulionu szczaw ze słoiczka
  • Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i musztardą
  • Robimy zasmażkę: roztapiamy masło i dodajemy mąkę, chwilę podsmażamy energicznie mieszając i dodajemy trochę bulionu z zupy, całość wlewamy z powrotem do zupy
  • Ściągamy zupę z ognia i dodajemy 3 łyżki śmietany
  • Wylewamy do miseczek i podajemy z połówkami jajka na twardo





Smacznego! :)

16 komentarzy:

  1. Szczawiowej nigdy nie jadłam :) w ogóle nie wiedziałam, że jest taki przecier :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to teraz wiesz już, że jest :) zupka naprawdę smaczna.Polecam! :) W sumie to można zrobić zupę z każdego warzywa :)

      Usuń
  2. O kurcze ale ja dawno nie jadłam szczawiówki chyba u mamy....

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale i przywołuje mi wspomnienia z dzieciństwa. Ależ mam ochotę na takie cudo.

    Pozdrawiam i zapraszam do naszej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja szczawiowej nie lubię, ale zupka prezentuje się smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na moim stole szczawiowa bywa często ... bardzo ją lubimy :) Przepis tak podany, że każdy ugotuje sobie taką smaczną zupkę, nawet ci mało zdolni :) Fajna strona :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię szczawiową. Zawsze jednak gotowałam ze świeżego szczawiu. Zupełnie zapomniałam, że można sięgnąć po słoiczek tego smacznego warzywa. Dobry pomysł na pyszną zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie by było jakby dało radę druknąć od razu ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie by było jakby dało radę druknąć od razu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Swietna zupka, dzieki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Została mi szczawiowa z jajkiem w lodówce w pracy na drugi dzień. Czy można będzie ją bezpiecznie zjeść po podgrzaniu w mikrofali?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, jeśli nie masz możliwości podgrzania w garnku, to w mikrofali nie będzie problemu.

      Usuń
  11. Dobry przepis. Akurat nie miałam w domu musztardy, zastąpiłam ostrą papryką :p wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. chcialam zrobic zupe szczawiowa bez miesa i tu znalzlam przepis , troche nie potrzebnie dodalam cukier bo zupa zmienila smak ze swojego lekko kwasnego na mdly ,ale dodalam musztardy i chyba sie wyrowna , ciekawy przepis ale wiecej nie uzyje cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  13. z cukrem zupa zrobila sie mdla , ale zjem tak czy inaczej dzieki za przepis bez miesa

    OdpowiedzUsuń
  14. Krótki sezon letni od czerwca do sierpnia, a tu dodawany jest szczaw ze słoika. Taką zupę gotuję w sezonie jesienno-zimowym.
    Dodatkowo zupa bez mięsa powinna być zdrową zupą - bez kostki rosołowej i zasmażki.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)