13 lipca 2014

Makaron świderki ze śmietaną i sosem jagodowym oprószony cukrem cynamonowym


Sezon jagodowy w pełni, na targu można spotkać wiele osób sprzedających te czarne perełki. Jeśli ktoś uwielbia chodzić po lesie, nie straszne mu komary,muchy i kleszcze oraz zna miejsca gdzie rosną jagody, sam może iść nazbierać aby móc cieszyć się ich smakiem w kuchni. Korzystajmy póki są swieże dostępne, bo mrożone to nie to samo a i cena  w sklepie z kosmosu. Dlatego warto zaopatrzyć się na zimę chociaż w kilka słoiczków jagód zasypanych cukrem by móc zimą choć trochę poczuć smak lata. Pomysłów na wykorzystanie jagód jest naprawdę wiele ciasta, koktajle, pierogi, babeczki.. u mnie dziś makaron świderki Międzybrodzki z sosem jagodowym oprószony cukrem cynamonowym od Skworcu. Cukier cynamonowy pachnie cudownie jest naturalny i nie czuć w nim żadnej chemii. Wyszło mega przysznie, danie lekkie, świeże a zarazem syte.



 




Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania ok 10 min

Składniki:




























Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu
  • Jagody płuczemy pod bieżącą wodą,wsadzamy do blendera, dodajemy śmietanę oraz cukier
  • Całość miksujemy na gładką konsystencję
  • Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem jagodowym i dodatkowo oprószamy cukrem cynamonowym, który nada całość wyjątkowego smaku
  • Można przyozdobić listekim mięty lub melisy

 

 
 
 

 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. ale mi zrobiłaś na to smaka! <3

    http://arch-martianna.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taki makaron :-) pyszna propozycja na lato :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...