29 czerwca 2014

Zupa kurkowa - grzybowa ze śmietaną,koperkiem oraz grzankami cebulowo-czosnkowymi


Byłam w lesie na spacerze, swieże powietrze, chwilę wcześniej padał deszcz. Z myślą, że znajdę chociaż parę grzybków,bo w weekend zazyczaj pustki. Pierwsza moja stała grzybowa miejscówka - wchodzę- widzę dużo kurek,uzbierałam prawie pół kosza, idę w drugie miejsce jest i drugie tyle - wracam szczęśliwa do domu. Sprawdzonych przepisów mam wiele między innymi: filet z piersi z kurczaka w sosie kurkowym z ryżem, sos kurkowy do ziemniaków (mięsa tutaj wcale nie potrzeba aby wylizać talerz do czysta :) ), pierogi z kurkami, zupa kurkowa.. o tak dziś będzi zupa - tylko czym ją urozmaicić aby była inna niż poprzednia - dodałam grzanki czosnkowo-cebulowe.
Wlałam do kubka - pierwsza myśl - ale jestem głodna, a jak cudownie pachnie.. najpierw zjem później wleje kolejną porcję i zrobię zdjęcia :) tak się nie stało,cieżko bo ciężko ale się powstrzymałam, szybko sfotografowałam.. i właśnie się nią zajadam... :)






Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 35 min

Składniki:
  • 500g kurek (najlepiej średnich lub małych)
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 mały por
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 4 łyżki śmietany 30% słodkiej
  • 1/4 pęczka świeżego koperku
  • 1/4 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • liść laurowy Kamis
  • 2 szt ziele angielskie Kamis
  • przyprawa Jarzynka
  • sól Kamis
  • pieprz w młynku Kamis
  • pół łyżeczki kurkumy Kamis
  • 2 litry ciepłej wody
  • 1 łyżka mąki
dodatkowo:
  • grzanki cebulowo-czosnkowe (kupiłam w Lidlu)










Przygotowanie:

  • Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kostkę
  • Masło rozpuszczamy w garnku z grubym dnem
  • Dodajemy cebulkę, chwilę podsmażamy
  • Kurki płuczemy pod bieżącą wodą,odsączamy na sitku
  • W całości dodajemy do cebulki, chwilę razem podsmażamy aż woda odparuje
  • Marchewkę kroimy w plasterki, korzeń pietruszki również,seler drobno pokroić
  • Wkładamy pokrojone i umyte warzywa do garnka wraz z zielem angielski oraza listkiem laurowym
  • Por wkładamy w całości
  • Całość zalewamy ciepłą wodą,gotujemy 20 min
  • Dodajemy ziemniaki pokrojone w kosteczkę
  • Mąkę wymieszaną z wodą oraz doprawiamy do smaku przyprawami,gotujemy jeszcze 15 min
  • Na koniec dodajemy posiekaną natkę oraz koperek
  • Zabielamy śmietanką
  • Wlewamy do miseczek lub kubka posypujemy grzankami
 

 
 
 
 

 
 
 
Dużo grzanek cebulowo-czosnkowych...pycha :)
 
 
 


Smacznego! :)


3 komentarze:

  1. Mniam, muszą takie coś zrobić <3

    http://batmanowy-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie podana zupa. Uwielbiam kurki, więc przepis zdecydowanie dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym z przyjemnością. jak tylko gdzieś dorwę kurki to zrobię obowiązkowo ;)

    http://aniapiotrowicz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...