Ogórki curry na zimę - domowe przetwory


Bardzo smaczne ogórki szklarniowe, z przyprawą curry, która dodaje im wyrazistości w smaku. Miałam je w zeszłym roku w swojej spiżarni i również w tym roku wracam do tego samego przepisu.
Warto mieć kilka rodzajów ogórków z różnymi przyprawami i dodatkami.
Ogórki curry idealne do obiadu jak i zagryzki do czegoś mocniejszego...Można z ogórków wydłubać pestki ale nie jest to konieczne














Składniki:
  • 2,5 kg ogórków szklarniowych
  • gorczyca np Kamis
  • liście laurowe np Kamis
  • pieprz czarny ziarnisty np Kamis
  • ziele angielskie np Kamis


dodatkowo:
  • 4 szklanki wody
  • 200ml octu 10%
  • pół łyżeczki Kurkumy np Kamis
  • 2 łyżeczki przyprawy curry np Kamis
  • 1,5 łyżki soli np Kamis
  • 250g cukru











Przygotowanie:

  • Słoiki oraz nakrętki należy wyparzyć i wytrzeć
  • Ogórki myjemy,obieramy ze skóry,kroimy na 4 części wzdłuż
  • Wszystkie składnIki zalewy zagotowujemy
  • Na dno słoika wkładamy 1 łyżeczkę gorczycy,2 liście laurowe,4 ziarna pieprzu,3 ziarenka ziela angielskiego
  • Wkładamy ogórki, układamy je dość ciasno
  • Zalewamy gorącą zalewą,denko słoika powinno się samo zassać,jeśli tak się nie stanie, należy je zapasteryzować przez 10 min

Smacznego! :)


4 komentarze:

  1. ja robię kochan aw curry ale ze skórką spróbuj pycha chrupiące :)
    zapraszma do mnie www.marynawkuchni.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm moje ulubione :) Też muszę w tym roku zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja bardzo lubię chilli ogóreczki. Nie wyobrażam sobie bez nich zimy :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)