8 kwietnia 2014

Najprostszy przepis na domowe chrupiące i puszyste gofry



Gofry najlepiej smakują latem...z budki, gdzie sprzedają również lody,wtedy można sobie przypomnieć smak dzieciństwa i wakacji :)
Każdy ma swoje ulubione,z bitą śmietaną, z owocami,z cukrem pudrem, z sosem,z dżemem albo z nutellą..można również polać miodem...
Ale nie ma co czekać do lata można przecież przygotować gofry w domu o ile ma się gofrownice lub formy silikonowe.Gofrownice miałam już dawno kupioną,ostatnio natomiast nabyłam formy silikonowe w Lidlu.
Idealne na śniadanie,podwieczorek lub poprostu deser..



Porcja na 8 gofrów
Czas ok 15 min


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka (temp pokojowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g cukru drobnego
  • 100ml oleju rzepakowego
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 łyżeczka soli
dodatkowo:
  • bita śmietana
  • maliny
  • borówki
  • truskawki
  • cukier puder









Przygotowanie:
  • Mąkę,proszek i sól mieszamy razem.
  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli
  • Żółtka mieszamy  z cukrem,wodą i olejem
  • Mokre składniki przelewamy do suchych i delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek
  • Rozgrzewamy gofrownicę i nakładamy ciasto
  • Wystudzone gofry podajemy z ulubionymi dodatkami :)
Smacznego!




 

1 komentarz:

  1. Do tej pory zawsze robiłam gofry na mleku:) Na pewno wypróbuję Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...