16 kwietnia 2014

Idealna drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe lubi być kapryśne i pewnie wiele osób ma z nim kłopot.
Wyrośnięta i puszysta drożdżówka bez zakalca to marzenie każdej kucharki.Aby ciasto było idealne trzeba przestrzegać kilku podstawowych zasad a to i tak połowa sukcesu. Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu,także zawsze około 2 godzin powinno się poświecić na zrobienie pysznej drożdżówki.
Do ciasta drożdżowego najlepiej używać owoców kwaskowatych takich jak śliwki,rabarbar, wiśnie,porzeczki wtedy jest idealne połączenie z ciastem i słodką kruszonką.





Porcja dla 8 osób
Czas przygotowania: 2 h


Składniki:

ciasto:
  • 600g mąki pszennej typ 550
  • 35g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 60g margaryny np Palma lub Kasia
  • 1 łyżeczka octu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 100g cukru
  • aromat waniliowy
  • 2 jajka
kruszonka:

  • 100g masła
  • 100g mąki
  • 50g cukru
dodatkowo:
  • rabarbar 2-3 łodygi












Przygotowanie:
  • Mleko podgrzewamy do 40 stopni (ma być ciepłe, nie gorące) rozkruszamy drożdże dodajemy łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki oraz rozpuszczoną margarynę, dodajemy ocet, wszystko mieszamy i odstawiamy na chwilę aż zaczną drożdże pracować
  • W między czasie przesiewamy mąke przez sito dodajemy cukier,sól,rozbełtane jajko, zaczyn z drożdży oraz aromat waniliowy
  • Ciasto wyrabiamy ręcznie lub drewnianą łyżką pare minut aż wszystkie składniki się ładnie połączą
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 50-60 minut (ciasto ma podwoić swoją objętość)
  • W między czasie robimy kruszonkę: łączymy masło,mąkę oraz cukier
  • Po tym czasie ciasto wyciągamy i uderzamy pięścią aż się odgazuje
  • Układamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na to kładziemy np rabarbar i posypujemy kruszonką
  • Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 min pod przykryciem ściereczką
  • Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut 
  • Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i trzymamy ciasto przez około 10-15 minut, po tym czasie uchylamy drzwiczki i jeszcze przez parę minut trzymamy w ciepłym piekarniku






Wskazówki:
  • Składniki muszą mieć temperaturę pokojową także wyciągamy je 1h wcześniej z lodówki
  • Aby ciasto nam nie opadło i nie zrobił się zakalec nie otwieramy od razu piekarnika: po 45 min zmniejszam temp do 0 stopni po 10 min delikatnie otwieram drzwiczki dosłownie na 2 cm i ciasto siedzi tam jeszcze ok 10-15 min
  • Nie trzymamy za długo ciasta aby wyrastało ma tylko podwoić objętość
  • Nie dajemy za dużo drożdży!
  • Nie pieczemy w zbyt dużej temperaturze 
  • Mleko nie może być za gorące bo zabije drożdże i ciasto nam nie urośnie

4 komentarze:

  1. Już się nie mogę doczekać rabarbaru żeby zrobić taką. Pycha. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko szkoda że przez internet nie można spróbować Pozdrawiam http://ollisiek.blogspot.com/2014/04/urodziny.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój rabarbar też już coraz większy:)) Po świętach też piekę drożdżówkę z rabarbarem;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przepis,też muszę wypróbować…….wygląda bosko
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...