29 kwietnia 2014

Domowe bułki pszenne

Już od dawna szukałam przepisu na najzwyklejsze bułki pszenne,takie które mają chrupiącą skórkę i miękki i puszysty środek :)
Teraz już wiem, że będę je piekła dość często i na pewno je urozmaice ziołami lub nasionami.
Takie bułeczki pszenne to idealne rozwiązanie jak brakuje pieczywa w domu, a akurat sklepy zamknięte albo nikomu nie chce się jechać żeby kupić świeże.Bułki wspaniale smakują na słodko jak i z wędliną...







Porcja na 5 średnich bułek
Czas przygotowania ok 2h

Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • 150ml ciepłej wody ok 43stopni
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli


























Przygotowanie:
  • Do ciepłej wody wkruszamy drożdże i dodajemy cukier,wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 min
  • Mąkę przesiewamy do miski dodajemy olej i sól oraz zaczyn
  • Mieszamy drewnianą łyżką, wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąką i ugniatamy aż ciasto będzie sprężyste
  • Wkładamy do miski,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h do wyrośnięcia
  • Z ciasta formujemy bułeczki jeśli chcemy mniejsze to wyjdzie nam ok 7 sztuk
  • Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Posypujemy mąką,nacinamy nożem raz lub na krzyż
  • Odstawiamy pod przykryciem na 20-25 min aby się napuszyły
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 na ok 25 min

 

 
 
 
Świeże,chrupiące pieczywo...dobry początek dnia...

 

Smaczego!


4 komentarze:

  1. mmmmm :3 uwielbiam domowe pieczywo - piękne foteczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) też uwielbiam domowe pieczywo,dziś piekę chlebek :)

      Usuń
  2. ale apetycznie się prezentują te bułeczki... mmmm ;3
    Pozdrowionka,sisterrforever.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają :-):-):-) super na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...