27 kwietnia 2014

Schiacciata - Klasyczny toskański chleb


Zostałam zaproszona do wspólnego kucharzenia  "Wypiekanie na śniadanie" cieszę się, że mogłam skorzystać i upiec ten wspaniały chlebek. Toskański przysmak chlebowy to ciasto drożdżowe przyprawione oliwą z oliwek oraz solą gruboziarnistą. Do mojej wersji schiacciaty dodałam jeszcze czosnek niedźwiedzi :) wyszło naprawdę aromatycznie..Chlebek ma charakterystyczne dołki, które robi się palcami.
Schiacciatę można upiec z różnymi ziołami np z rozmarynem,oregano albo z włoską mieszanką ziół.
Nie byłam nigdy we Włoszech ale przynajmniej cząstkę Włoch poczułam dziś w kuchni :)






Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: ok 2 h

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 125 ml letniej wody (43stopnie)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 75 ml oliwy plus oliwa do skropienia po upieczeniu (obowiązkowo)
  • 125 ml zimnej wody
  • gruboziarnista sól
  • 1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego




















    Przygotowanie:
    • Drożdże dokładnie mieszamy w małej miseczce z letnią wodą i cukrem. Odstawiamy na parę minut, aż zaczną pracować
    • Mąkę przesiewamy i wsypujemy do  dużej miski
    • Robimy zagłębienie w samy środku, przekładamy do niego drożdże
    • Dodajemy sól i 2 łyżki oliwy. Kolistym ruchem mieszamy składniki w zagłębieniu, następnie stopniowo  łączymy z mąką. W połowie pracy wlewamy zimną wodę. Wyrabiamy tak długo, aż utworzymy zwartą kulę
    • Ciasto przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę lub blat i ugniatamy 10 - 15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne
    • Ciasto ponownie formujemy w kulę i przekładamy do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5h aby podwoiło swoją objętość
    • Blachę do pieczenia o wymiarach 30x40 cm lekko smarujemy oliwą
    • Wyrośnięte ciasto lekko przyklepujemy, a następnie przekładamy z powrotem na oprószoną mąką stolnicę
    • Wyrabiamy je znowu przez kilka minut.Dodajemy czosnek niedźwiedzi
    • Po rozwałkowaniu do odpowiedniej wielkości przenosimy je na blachę
    • Przykrywamy czystą wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut by ponownie wyrosło.
    • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
    • Czubkami palców robimy w cieście dołki co 4 cm
    • Polewamy po wierzchu pozostałą oliwą oraz oprószamy gruboziarnista solą
    • Chleb pieczemy 30 minut, aż ładnie się przyrumieni
    • Wyciągamy z piekarnika i skrapiamy dodatkową oliwą
    • Przekładamy z formy na deskę i kroimy w kwadraty


      Viva La Toscana ! 




        Wskazówki:

        •  Można go przechowywać po dokładnym owinięciu do 2 dni i podawać po podgrzaniu lub w temperaturze pokojowej




        Schiacciata z solą morską,oliwą z oliwek oraz czosnkiem niedźwiedzim




          Przepis pochodzi z książki "Księga smaków Toskani"





          Wspólne wypiekanie razem z:

          Kinga,Marghe,Dobrafka,Paweł,Iza,Agata,Marzena,Paulina,Edyta,Wieslawa,Bernadeta,Monika Bielawa,Monika Kozak,





          Smacznego!

          7 komentarzy:

          1. Cudny, smakowity chlebek. Dzięki za wspólny czas przy piekarniku, choć na chwilę przeniosłam się do Toskanii ;-)

            OdpowiedzUsuń
            Odpowiedzi
            1. Oj tak chlebek naprawdę pyszny :) Było naprawdę miło wspólnie wypiekać :)

              Usuń
          2. Miło, że do nas dołączyłaś ;) Czcę Cię widzieć za tydzień :D

            OdpowiedzUsuń
            Odpowiedzi
            1. Już się zgłosiłam do wspólnego wypiekania :)

              Usuń
          3. fantastyczna, dzięki za wspólny czas przy piekarniku :)

            OdpowiedzUsuń
          4. dziękuję za wspólne pieczenie

            OdpowiedzUsuń
          5. Chlebek świetny, a jakie cudne zdjęcia:-) Dziękuję za wspólne pieczenie:-)

            OdpowiedzUsuń

          Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

          Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...