1 maja 2014

Kremowa botwinka z przepiórczym jajem





Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: ok 50 min

Składniki:
  • 3 litry zimnej wody
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 żeberka
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 1/5 selera,mały por)
  • 4 jajka przepiórcze
  • 1 pęczek botwinki
  • 2 buraki
  • 150 ml soku z buraka
  • sok z cytryny
  • sól,pieprz
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • cukier
  • 150 ml śmietany 30%
  • pół pęczka natki pietruszki
  • odrobina koperku świeżego











Przygotowanie:
  • Mięso myjemy i wkładamy do garnka z zimną wodą,zagotowujemy,zszumować,dodajemy ziele angielskie i listek laurowy,zmniejszamy ogień i gotujemy ok 20 min
  • Dodajemy obraną i drobno pokrojoną marchewkę,pietruszkę oraz seler,por w całości dodajemy) oraz buraki pokrojone w małą kosteczkę i gotujemy 15 min
  • Pod koniec gotowania wyciągamy mięso i dodajemy poszatkowaną botwinkę ,gotujemy jeszcze 10 min
  • Wyciągamy listek laurowy i ziele angielskie oraz por
  • Doprawiamy solą,pieprzem,sokiem z cytryny, cukrem oraz sokiem z buraka,chwilę gotujemy
  • Wszystko blendujemy na gładką konsystencję
  • Dodajemy śmietanę,natkę pietruszki oraz koperek
  • Do miski wylewamy zupę oraz dekorujemy ugotowanym na twardo jajkiem
 



Wskazówki:
  • zupa powinna być kremowo-śmietanowa z buraczanym słodko-kwaśnym smakiem

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...