14 stycznia 2014

Puszyste racuchy z owocami - gruszki,jabłka,wiśnie..



Na dzisiejsze popołudnie miało być  słodko i lekko :)
Tak sobie zażyczyły moje słodkie Leonki
Będą więc tradycjyne polskie racuchy,najlepiej smakują z
jabłkami-lekko kwaskowatymi,posypane cukrem pudrem lub polane
śmietaną, potrafią nam przypomnieć beztroskie dzieciństwo.
Aby urozmaicić tradycje dodałam do niej odrobinę wiśni i gruszek :)
 
 



 
 
 
 
 
 
Porcja dla 4 osób
Czas ok 20 min

Składniki:
  • 300ml  mleka
  • 500g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • łyżeczka drobnego cukru
  • olej do smażenia
dodatkowo:
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 200g wiśni z syropu domowej roboty
  • cukier puder do posypania



    Przygotowanie:
  • Jabłka i gruszki obrać ze skóry i pokroić w plastry
  • Wiśnie odcedzić od soku
  • Mleko,mąke,sól,sode oczyszczoną,cukier i jajka wymieszać mikserem na gładką mase ok 3 min
  • Do miski z pokrojonymi jabłkami włożyć część ciasta 3 duże łyżki do nalewania zupy
  • Resztę ciasta zużyłam do gruszek i wiśni
  • Na rozgrzaną patelnie wykładamy ciasto z owocami,po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar oleju
  • Na koniec wyłożyc na talerz i posypać cukrem pudrem,można polać gęstą śmietaną







Wskazówki:

  • masa powinna być dość gęsta
  • można dodać inne owoce ale te kwaskowate smakują najlepiej

Smacznego!

     

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...