Na dzisiejsze popołudnie miało być słodko i lekko :)
Tak sobie zażyczyły moje słodkie Leonki
Będą więc tradycjyne polskie racuchy,najlepiej smakują z
jabłkami-lekko kwaskowatymi,posypane cukrem pudrem lub polane
śmietaną, potrafią nam przypomnieć beztroskie dzieciństwo.
Aby urozmaicić tradycje dodałam do niej odrobinę wiśni i gruszek :)
Porcja dla 4 osób
Czas ok 20 min
Składniki:
- 300ml mleka
- 500g mąki
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- łyżeczka drobnego cukru
- olej do smażenia
dodatkowo:
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 200g wiśni z syropu domowej roboty
- cukier puder do posypania
- Przygotowanie:
- Jabłka i gruszki obrać ze skóry i pokroić w plastry
- Wiśnie odcedzić od soku
- Mleko,mąke,sól,sode oczyszczoną,cukier i jajka wymieszać mikserem na gładką mase ok 3 min
- Do miski z pokrojonymi jabłkami włożyć część ciasta 3 duże łyżki do nalewania zupy
- Resztę ciasta zużyłam do gruszek i wiśni
- Na rozgrzaną patelnie wykładamy ciasto z owocami,po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar oleju
- Na koniec wyłożyc na talerz i posypać cukrem pudrem,można polać gęstą śmietaną
Wskazówki:
- masa powinna być dość gęsta
- można dodać inne owoce ale te kwaskowate smakują najlepiej
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)