Sos chilli który podawany jest w formie dipu idealnie pasuje do sajgonek.
Nie sądziłam że jest tak prosty w przygotowaniu. Trzeba tylko uważać na dłonie
ponieważ można poparzyć ostrą papryką przy krojeniu. Później tylko gotujemy i wlewamy
do słoiczków lub butelek.
Składniki:
Porcja na 6 butelek ok 200 ml
- 650 g białego cukru
- 1 litr wody
- 200 ml octu spirytusowego
- 2 limonki
- 200 g czerwonych papryczek chili (około 15 sztuk)
- 7 ząbków czosnku
- 4 cm kawałek świeżego imbiru
- 3 płaskie łyżeczki soli
- 7 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 100 ml zimnej wody
Przygotowanie:
- Papryczki umyć, oczyścić z ziaren 2 pozostawić z zieranami i drobno posiekać.
- Czosnek i imbir drobno posiekać
- Z limonek wycisnąć sok
- Garnek zalać wodą i wsypać cukier, gotować na niewielkim ogniu,aż się rozpuści.
- Do gotującej się wody z cukrem dodać sól oraz posiekane papryczki, imbir i czosnek. Pogotować ok 15 minut, aż papryczki lekko zmiękną i opadną na dno.
- Następnie dodać ocet i sok z limonki. Zagotować
- W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z 100ml zimnej wody. Dodać do sosu i stale mieszając gotować, aż sos uzyska odpowiednią gęstość
- Gorący sos rozlewać do butelek, słoików i ustawić je dnem do góry, aby się szczelnie zamknęły.
Smacznego!
Ostatnio bardzo je polubiłam , szczególnie te akurat bez mięsa. Jakoś staram się samemu całkowicie z niego zrezygnować. Super mi pasuje dodatki z pietruszką, marchwią, mogą być grzyby i super też pasuje dobrze ugotowany ryż. Także warto spróbować z dobrym pieczonym jabłkiem. Warto z tym eksperymentować od siebie dodam też takie nietypowe pomysły http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-sajgonki/ tego ostatniego nie polecam bo jest dziwny.
OdpowiedzUsuń