21 stycznia 2014

Przypkowska zupa cebulowa - korzenie tradycji polskiej



Cebula nie jest jakby sie mogło wydawać tylko skromny dodatkiem
do codziennych dań.W zupie którą dziś ugotowałam gra główną rolę
Będąc w tym roku na Sylwestra,restauracyjne menu zaserwowało zupe cebulową
z grzankami,niestety nie tak sobie wyobrażałam smak tej zupy.
Mysłalam że powinna być kremowa,aksamitna,aromatyczna i esensjonalna..
właśnie tak wyobrażałam sobie jej smak,okazało się że zupa smakowała
jak rosół z kostki z kawałkami cebuli.
Przepis na dzisiejszą zupę mam z Encyklopedii Polskiej Sztuki Kulinarnej,którą dostałam
w prezencie urodzinowym od mamy.Zupa wyszła poprostu rewelacyjna,a to za sprawą
bulionu wołowego,chleba razowego i białej cebuli.
Zupa pachnie goździkami,imbirem,curry oraz gałka muszkatałową,w smaku esencjonalny
krem z cebuli.
Przypkowska zupa cebulowa swoją nazwę zawdzięcza Tadeuszowi Przypkowskiemu (1905-1977), który
był twórcą Kapituły Orderu Pomiana.Jest ona od pokoleń podawana w rodzinie
Przypokowskich.Zupa ta jest również pod tą samą nazywą serwowana smakoszom w Paryżu oraz
w najlepszych restauracjach Madrytu.





 


Porcja na 2 osoby
Czas ok 50 min


Składniki:

  • 3 duże białe cebule
  • 3 kromki ciemnego razowego chleba
  • 3 szklanki prawdziwego bulionu wołowego (nie dodawać z kostki rosołowej!)
  • 2 łyżki masła
  • szczypta przypraw: sól,pieprz,gałka muszkatałowa (starta),mielony imbir i goździki
 




Przygotowanie:

  • Cebule kroimy w piórka i szklimy na maśle w garnku
  • Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokruszony chleb,rumienimy
  • Dodajemy do cebuli chleb a następnie zalewamy gorącym przelanym przez sito bulionem wołowym
  • Gotujemy na małym ogniu około 50 min
  • Dodajemy przyprawy i blendujemy na aksamistną konsystencje
  • Podajemy gorącą
 


Wskazówki:

  • Zupe podajmy z grzankami lub ciasteczkami drożdżowymi z dodatkiem kminku
  • Można wyjąć kilka kawałków cebuli przed blendowaniem i włożyć je później do kremu


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...