21 stycznia 2014

Jagodzianki



Miałam dziś ochotę na coś słodkiego i tak się zastanawiałam jakie jeszcze owoce mam w zamrażalniku.
Otwieram lodówkę i co widze? Czarne jagódki, z naszego lasu...Pierwsza myśl..jagodzianka i tak zostało,bez wymyślania :)
Wyszły bardzo smacznie lepiej niż te sklepowe, no może z jednej cukierni są lepsze...
Cukiernia Sowa ma obłędnie pyszne w smaku i tak dopracowane ciasta,ciasteczka i wszystkie inne
słodkości, że wyróżniają się na tle wszystkich.
A Wam jak się podobają moje jagodzianki? :)




Porcja na 10 jagodzianek


Składniki:

ciasto:
  • 500g mąki
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 50g drożdży
  • 50g rozpuszczonego masła
  • 100ml ciepłego mleka
nadzienie:
  • szklanka jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
wszystko należy razem wymieszać

kruszonka:
 
  • 2 łyżki cukru
  • 25g masła
  • 2 łyżki mąki
Ugniatamy palcami aż powstanie kruszonka można też użyc miksera



Przygotowanie:
  • Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy cukier i wbijamy jajka
  • Drożdże rozpuszczamy w mleku ( mleko nie może być za gorące bo zabije drożdże) i dodajemy do miski z mąka
  • Dodajemy rozpuszczone letnie masło
  • Wyrabiamy ciasto mikserem
  • Odstawiamy na godzinke do wyrośnięcia
  • Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 kulek i nadziewamy jagodami 
  • Układamy bułeczki na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem
  • Odstawiamy jeszcze na 15 min do wyrośnięcia
  • Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką
  • Po tym czasie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 25 min
 



Wskazówki:

  • składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • mleko nie może być za gorące bo zabije drożdże,za zimne też nie pozwoli żeby ciasto wyrosło odpowiednia temperatura to ok 37 stopni
  • do drożdży z mlekiem można dodać łyżeczkę cukru wtedy lepiej wyrastają
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...