Drożdżówka z brzoskiwniami


Wczoraj wieczorem naszła Nas ochota na drożdżówke tym razem z brzoskwiniami.
Najlepsza wyszła kruszonka,robiona przez moją małą księżniczkę :)
Poniżej przepis na sprawdzoną drożdżówkę dla cierpliwych :)
Zdecydowanie wolę letnie desery i ciasta... no ale w końcu mamy mroźną zimę i taka
drożdżóweczka z herbatką z miodem i cytryną jest wspaniała o tej porze






Porcja dla 8 osób
Czas przygotowania ok 50 min


Składniki:

Ciasto:
  • 50 g drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 50g masła
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Kruszonka:
  • 1/4 kostki masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
Dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń
 



    Przygotowanie:
    • Mąkę przesiewamy przez sito
    • Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem łyżeczki cukru
    • Masło rozpuszczamy ( ma być letnie)
    • Cukier ucieramy z jajkami
    • Do miski z mąką dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy,rozpuszczone drożdże z mlekiem, cukier utarty z jajkami i na koniec rozpuszczone letnie masło
    • Wszystko  wyrabiamy  na gładką,jednolitą masę ok 15-20 min
    • Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1h30min
    • Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem
    • Na to rozkładamy pokrojone i  odsączone od syropu brzoskwinie
    • Posypujemy kruszonką i odstawiamy na 15 min żeby wyrosło 
    • Wstawiamy do nagarznego piekarnika na 180 stopni na 45-50 min


     


      Wskazówki:
      • Ciasto drożdżowe potrzebuje czasu :)  naszej cierpliwości i ciepła więc jeśli tego nie mamy nie zabierajmy się za drożdżówkę bo wyjdzie zakalec :)
      • Przede wszystkim składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową
      • Najlepiej używać świeżych drożdży niż tych z proszku (jeśli mamy w lodówce zwietrzałe drożdże,szkoda zmarnować ciasto więc takie wyrzucamy)
      • Nie dosypujemy mąki podczas wyrabiania ciasta!
      • Ciasto umieszczamy w plastikowej misce i przykrywamy ściereczką,odstawiamy w ciepłe miejsce
      • Mleko powinno być letnie,ciepłe nie gorące bo zabije drożdże najelpsza temp to 37 stopni,musi pobudzić pracę drożdży i najlepiej dodać łyżeczkę cukru
      • Ciasto wyrabiamy dość długo, na początku będzie klejące później będzie odstawać od rąk
      • Piekarnik musi być nagrzany
      • Nie otwieramy drzwiczek od piekarnika w czasie pieczenia bo ciasto opadnie
      • Po upieczeniu ciasta uchylamy drzwiczki i zostawiamy jeszcze na 10 min

       


        Smaczego!

        1 komentarz:

        Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)