Pasztet warzywny - cukinia, dynia, marchew



Zawsze latem w moim ogrodzie rośnie dużo cukinii, najsmaczniejsze są dla mnie jej kwiaty, dopiero później korzystam z owoców. Nie tylko są bardzo delikatne ale wyjątkowe w smaku, być może dlatego że sezon trwa bardzo krótko. Kwiaty smażę w cieście naleśnikowymi i zajadam jako przystawkę. Są dla mnie kwintesencją sezonu na cukinię.
Cukinia to warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów między innymi na przepyszne leczo lub placki. Jest to warzywo, które można piec, smażyć, gotować, marynować a nawet faszerować. Cukinia jest również wspaniała w smaku na surowo, często robię z niej makaron z dodatkiem pesto. Świeże i lekkie danie idealne na upalne dni. Jest ona łagodna w smaku i lekkostrawna, ma bardzo dużo witamin i minerałów. Jest również niskokaloryczna. Pasztet, który przygotowałam jest bardzo puszysty, lekki i wilgotny. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.






Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 1 średnia marchewka
  • 1/3 dyni piżmowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 100g kaszki kukurydzianej
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • zioła (tymianek, oregano, majeranek, lubczyk, gałka muszkatołowa)
  • garść prażonych pestek dyni
dodatkowo: bułka tarta, olej, masło







Przygotowanie:
  • Cukinię myjemy i ścieramy ze skórką na tarce o średnich oczkach, dodajemy łyżeczkę soli i odstawiamy na 10 minut aby puściła sok
  • W między czasie kroimy cebulkę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, cebulkę podsmażamy na oleju aż się zeszkli i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę podsmażamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni
  • Keksówkę nasmarować masłem i wysypać bułkę tartą
  • Dynię i marchewkę ścieramy na średnich oczkach i dodajemy do startej cukinii 
  • Do warzyw dodajemy ugotowaną kaszę, zioła, cebulkę i jajka
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 1h 10 minut










Smacznego!

1 komentarz:

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)