Risotto z suszonymi pomidorami,cukinią i serkiem mascarpone

Słoneczna Italia właśnie zawitała do mojej kuchni: świeża cukinia, pomidory suszone na słońcu, serek mascarpone, ryż Arborio, białe wytrawne wino oraz oliwa Extra Virgin - właśnie z tych składników powstało kremowe risotto, które rozpływa się w ustach i zaspokoi najbardziej wymagające podniebienie - jest idealne na kolację we dwoje lub większe grono znajomych.
Przyznam się szczerze, że jest to moje pierwsze risotto w życiu - żałuję że nie rozsmakowałam się w tych aromatach wcześniej bo byłam tak zachwycona efektem końcowym, że wyobrażałam sobie już połączenie z innymi składnikami. Do popularnego we Włoszech risotto używa się parmezanu, śmietany lub masła najlepiej solonego - ma to nadać potrawie aksamitnej, kremowej konsystencji. W moim przepisie idealnie sprawdził się serek mascarpone. Do risotto możemy dodać każdy składnik, który uwielbiamy i pasuje pod nasze kubki smakowe - wszystko zależy od naszej wyobraźni. Jeśli chodzi o przyrządzanie tej potrawy to poradzi sobie każda nawet początkująca osoba - warunkiem jest cierpliwość, ponieważ trzeba stać przy garnku i mieszać aby nic się nie przypaliło 





Jeśli chcemy przygotować idealne risotto to musimy trzymać się kilku zasad:

  • ryż tylko Arborio ( nie można go zastąpić zwykłym ryżem)
  • wino białe wytrawne
  • dodatki dowolne wg uznania ( grzyby lub warzywa)
  • aby nadać mu aksamitny smak dodajemy masło ( może być lekko solone) śmietanę, serek mascarpone lub parmezan
  • jeśli chcemy nadać risotto piękną żółtą barwę dodajemy szafran
  • nie odstępujemy garnka nawet na krok ( ciągle mieszamy)





Przepis na risotto z cukinią i suszonymi pomidorami 







Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 40 minut

Składniki:

  • 250 g ryżu Arborio
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 5 suszonych pomidorów Italiamo 
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki serka mascarpone Italiamo Lidl Polska
  • 800 ml  ciepłego bulionu warzywnego 
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • oliwa Italiamo Lidl Polska
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz











Przygotowanie:

  • Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy w drobną kostkę, solimy i oprószamy pieprzem
  • Patelnię rozgrzewamy, dodajemy 1 łyżkę oliwy, wkładamy cukinię i smażymy aż lekko zmięknie i będzie miała złocisty kolor
  • Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy przez 1 minutę cały czas mieszając aby się nie przypalił
  • Cukinię przekładamy do miseczki 
  • Cebulkę siekamy w drobną kostkę i szklimy na tej samej patelni
  • Dodajemy ryż i smażymy chwilkę cały czas mieszając, dodajemy wino, smażymy aż odparuje
  • Następnie dodajemy 200 ml bulionu, zmniejszamy ogień i gotujemy aż ryż wchłonie cały bulion
  • Co jakiś czas dolewamy bulion do ryżu, pod koniec dodajemy pomidory pokrojone w mniejsze kawałki, serek mascarpone oraz cukinię (cały czas mieszamy)
  • Mieszamy tak długo aż całość zgęstnieje 
  • Pod koniec dodajemy masło, mieszamy
  • Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem










W Lidl Polska można od 8 czerwca zaopatrzyć się we wszystkie (bo aż ponad 100 produktów prosto ze słonecznej Italii) 
Serdecznie zapraszam! :)




Smacznego! :)

7 komentarzy:

  1. No kochana pysznie to zrobiłaś, uwielbiam takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super! Uwielbiam każdy zawarty tu składnik ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Najważniejsze to skomponować odpowiednie składniki. Narobiłaś mi smaka na takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie! muszę spróbować!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa kompozycja smaków. Warto dodać, że bulion powinien być gorący - wtedy cały proces sprawniej i szybiciej przebiega.

    Moim niedawnym odkryciem jest risotto z czarnej soczewicy z kozim serkiem - smakuje świetnie i wygląda nieziemsko :-) http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/risotto-czarnej-soczewicy-kozim-serem/

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepięknie wygląda, piękne zdjęcia! Na zwykłym ryżu raz próbowałam, to nie to samo, dłużej trzeba mieszać przede wszystkim a i tak nie wyszło jak miało wyjść. A suszone pomidory to mój ulubiony dodatek prawie do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)